Razmjena iskustava NPCG i NP Švarcvald

Nadzornici i Lukas Schmidt

U cilju upoznavanja sa načinom funkcionisanja, organizacije i nastavljanja aktivnosti na unaprjeđenju saradnje između JPNPCG i NP Švarcvald, kao i razmjene iskustava, u posjeti Nacionalnih parkova Crne Gore proteklih dana bio je nadzornik njemačkog NP Švarcvald Lukas Schmidt.

Na sastanku koji je danas, 11.10.2017. godine, održan u Upravi JPNPCG, u susretu sa predsjednicom UO Azrom Vuković i direktorom JPNPCG Elvirom Klicom i njegovim saradnicima, nadzornik iz Njemačke je informisao o utiscima tokom boravka u NPCG, mogućnostima unaprijeđenja rada službi zaštite, kao i o prijedlozima koji mogu biti predmet budućih projekata između JPNPCG i NP Švarcvald.

Posjeta predstavnika NP Švarcvald crnogorskim zaštićenim područjima doprinosi pospješivanju međunarodne saradnje i razvoju ideja u cilju osmišljavanja zajedničkih projekata iz oblasti zaštite, očuvanja i promocije zaštićenih područja. U pripremi je Sporazum o saradnji između JPNPCG i NP Švarcvald kojim će se planirati studijske posjete, razmjena iskustava u radu službi zaštite, promocije i turizma.

Lukas Schmidt na sastanku sa predstavnicima UO i JPNPCG

Predstavnik NP Švarcvald je posjetio NP Skadarsko jezero, NP Biogradsku goru i NP Durmitor, susreo se sa nadzornicima i predstavio način rada njemačke službe zaštite koja ima dvije kategorije nadzornika. Jedna grupa nadzornika je zadužena za sporovođenje zakona i kontrolu prostora, dok je druga zadužena za saradnju sa posjetiocima i školama, i informisanje o turističkoj ponudi i važnosti očuvanja prirodnih vrijednosti. U tom smislu, na sastanku u JPNPCG, bilo je takođe riječi o potrebama unaprjeđenja i načinima uspostavljanja modernog funkcionisanja Službi zaštite NPCG, po ugledu na evropske nacionalne parkove, kako bi iste bile spremne da na najbolji način odgovore sve većim očekivanjima.

Sef Sluzbe zastite NP Biogradska gora Mile Rnkovic i nadzornik NP Svarcvald Lukas Schmidt

Predstavnici NPCG su se zahvalili nadzorniku iz njemačkog nacionalnog parka na korisnim informacijama i sugestijama, i ujedno predložili da predstavnici NP Švarcvald u većem broju posjećuju NPCG u budućem periodu u cilju razvijanja saradnje i u drugim oblastima zaštite prirode.

Podijeli

Ostavite komentar

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.