8.7 C
Kotor

Slušaj online radio

Radionica samoniklog bilja – novi turistički hit na Mljetu

Radionica Mljet

Na Mljetu se tokom ovog vikenda, četvrtu godinu za redom održala Radionica samoniklog bilja. Tamara i Zoran  Luković u svojoj su kući i galeriji Stara skula u Goveđarima ugostili četrdesetak sudionika ove radionice, koji su na Mljet stigli iz cijele Hrvatske, Crne Gore i Slovenije.  Pod stručnim vodstvom Sani Sardelić, kustosice u Gradskom muzeju Korčula, u nedirnutoj prirodi Nacionalnog parka brale su se šparoge, kuke, pasji luk, divlja blitva, kopriva….a poslije se svježe ubrano bilje, spretnim rukama pretvorilo u sasvim poseban obrok kojim su se berači osladili.

Ove godine na radionicu je stigla i poznata kuharica Ana Ugarković koja je sudionike poučila kako napraviti zelenu tjesteninu i umak od samoniklog bilja, koje stoga što samo raste ima posebne nutritivne vrijednosti koje krijepe organizam. A u Goveđare je svratio i Mirko Fodor, koji je atmosferu iz Goveđara putem radija prenio slušaocima.

Sakupljanje samoniklog bilja dio je naše tradicije i baštine, no danas, osim što smo zaboraviti raspoznavati jestivo od nejestivog, nije preporučljivo svugdje brati bilje, jer jako je važno da ono raste u čistom, nezagađenom okolišu. U Nacionalnom parku Mljet o tome nije potrebno razmišljati pa su se sudionici radionice bezbrižno prepustili uživanju u zelenim delicijama.

Radionica Mljet

„Konzumacija ovakve hrane višestruko je korisna, ona čisti naš organizam nakon zimskog mirovanja, potiče probavu i nakon konzumacije smo lagani, bez težine u želucu. Klasično je spravljanje na lešo, začinjeno maslinovim uljem, no od tog bilja mogu se spravljati vrlo fini rizoti i orzoti, zelena tjestenina, punjena tjestenina, juhe i fritaje, pa i slatke kombinacije“, ističe Sani Sardelić, dodajući kako nakon obroka na pjatima nije ostalo ništa.

Radionica Mljet

Ljudi su oduvijek sakupljali samoniklo bilje, rade to i danas, no na žalost mnoge su samonikle biljke zaboravljene kao dio ljudske prehrane. Svi znamo prepoznati kuke i šparoge, ali rijetki bi znali prepoznati divlji luk ili mrkvu.  Radionica samoniklog bilja svake godine privlači sve više znatiželjnika koji dolaze na Mljet u predsezoni, kako bi tri dana šetali kroz prirodu Nacionalnog parka, družili se s istomišljenicima i naučili neke nove vještine te kušali hranu koju prije nisu imali priliku kušati.

Ovo je jedan je od  mnogih projekata koje su Tamara i Zuko pokrenuli na Mljetu. Iako ni jedno ni drugo nisu podrijetlom s otoka, zaljubili su se u njegovu ljepotu i mir, a želeći sebi, svojoj djeci i drugim stanovnicima otoka, pa i turistima, učiniti život bogatijim otvorili su umjetničku galeriju, na Mljet doveli Kino Mediteran, organizirali razne radionice (branja samoniklog bilja, izrade mljetskog nakita, tkanja) u pred i postsezoni.

Radionica Mljet

Vlastitim entuzijazmom ovaj bračni par radi na programima, koje lokalna Turistička zajednica, na žalost, ne prepoznaje niti subvencionira, iako je četrdesetak postelja u predsezoni tri dana bilo popunjeno upravo zbog njihove radionice, a vijesti o njoj dospjele su i u strane medije. Sami ipak ne bi uspjeli sve organizirati, stoga Tamara posebno ističe “kako su vrijedne žene iz Goveđara Marina i Nike Matana te Marija Stražičić nezamjenjiva pomoć i najbolja moguća promocija Mljeta”. Suorganizator radionice je Nacionalni park Mljet.

K.Fiorović

/dubrovniknet.hr/

Najčitanije