10 C
Kotor

Slušaj online radio

Proradila prva pametna govornica: Nudi wifi, žvake, bombone i – kondome!

Pametna govornica

Zadar je prvi grad u Hrvatskoj koji je stare, trošne i išarane telefonske govornice zamijenio novim i to – pametnim. Ove “svemirske” govornice u zadarskom pilot projektu postavljene su na deset najprometnijih lokacija. No začuđene poglede slučajnih prolaznika uprte u ovo futurističko čudo nismo mogli ne primjetiti.

Prvo što svima upada u oči kada vide govornicu je veliki crni zaslon. No čemu sve služi, ni sami građani ne znaju.

– Gospodine, jeste li koristili govornicu? – pitale smo jednog prolaznika koji se zagledao u futurističku telefonsku govornicu.

– A vidio sam da su ih postavljali tu nekidan, ali nemam uopće ideje kako se ovo čudo koristi – povjerio nam se.

Pokušavajući saznati o čemu se zapravo radi i koje sve mogućnosti pruža odlučili smo i sami istražiti.

Naizgled vrlo komplicirano, ali kad krenete malo “čačkati” po ekranu osjetljivom na dodir, ubrzo upotreba govornice postaje vrlo jednostavna. Prvo što se prikazuje je kupnja svakakvih sitnica, rekli bi ljudi od igle do lokomotive. Od žvaka i bombona koji su malo skuplji nego u trafici, do kondoma ili pak slušalica, memorijske kartice i USB-stikova, pa sve do bonova za mobitel.

No ne nude govornice samo ove stvari već i one malo naprednije tako da je moguće i internetsku valutu BitCoin promijeniti u kune te će vam se taj iznos uplatiti po želji na vašu karticu.

Zadnja riječ tehnologije po pitanju telefonskih govornica nudi i besplatan pristup Wifi-u i to u krugu od 300 metara, a na njoj je moguće i pogledati stranice Grada Zadra. Ono što će možda najviše zapasti u oko ljepšem spolu je i ogledalo na način da vas snima mala video kamera te vas prikazuje na ekranu.

Uz sve to, nemojte misliti da ova govornica ne nudi i onu primarnu stvar za koju je u povijesti napravljena, a to su – telefonski pozivi.

Za sada je u upotrebu puštena samo jedna govornica i to pored studentske menze “Citadela”, a u planu je osposobiti i sve ostale do kraja ove sedmice. Kažimo i to da za sada rade samo na hrvatskom jeziku, a ne bi bilo loše da zbog turista prorade i još barem na engleskom jeziku. S obzirom da se sadržaji mogu mijenjati i nadograđivati, vjerojatno će i ta mogućnost biti primijenjena.

Zapravo mogućnosti su beskonačne, kazao je Šime Erlić, pročelnik Upravnog odjela za EU fondove Grada Zadra.
Korisnici će imati besplatan pristup wi-fi  mreži, radit će od 0-24 sata, moguća je kupovina bonova za mobitele, slušalica i memorijskih kartica. Također će postojati mogućnost plaćanja računa preko QR koda, a zahvaljujući modernom sistemu moći ćemo nadograđivati nove usluge i korisnicima pružiti još više, zaključio je Erlić.

Najčitanije