4 C
Kotor

Slušaj online radio

Pročitajte otočnu priču o radu, kreativnosti i uspjehu…

Porodično poljoprivredno gospodarstvo Matulić u Pašmanu, koje vode supružnici Ana i Krsto Matulić, u četiri je godine od osnivanja postalo jedno od poznatijih i uspješnijih na cijelom zadarskom području.

Ova je otočna priča o radu, kreativnosti, uspješnosti i poduzetnosti, u kojoj su dvoje mladih ljudi krenuli i uspjeli ostvariti snove, i to u poljoprivredi, i to na otoku, već je ‘zvonila’ u javnosti kad je ove godine iz Evrope stiglo visoko priznanje.

Matulići su, naime, ove godine za svoj ljuti umak Pašmanero dobili zlatno priznanje od Međunarodnog instituta za okus i kvalitetu u Bruxellesu. Stroga i vrlo stručna komisija ocjenjivača dodijelila im je visokih 78,8 bodova od mogućih 100 za jedan od poznatijih njihovih proizvoda od 20-ak, koliko ih na svom imanju proizvode.

Priznanje za kvalitetu

Koliko je to priznanje vrijedno, možda najbolje govori podatak da su tek rijetki proizvodi iz Hrvatske dobili zlatna priznanja u Bruxellesu. Primjerice, Badelova barkirana travarica Korlat, baranjski kulen Belja, kao i njihov ABC krem sir, Podravka je dobila zlatne bodove za svoj čaj od limuna, a jedini hrvatski proizvod koji je tri godine zaredom dobio tri zvjezdice od belgijskog Instituta te zbog toga stekao visoki kristalni status je paški sir Sirane Gligora.

Ako tu Siranu ubrojimo u veće proizvođače, onda je OPG Matulić prvi mali hrvatski proizvođač koji je dobio to vrijedno priznanje za kvalitetu. Nije nevažno spomenuti da je ove godine na ocjenjivanje u Institut stiglo više od 2000 proizvoda iz cijelog svijeta, a tek je jedan dio dobio ocjene za zlatne zvjezdice.

Iako je vijest o nagradi objavljena tek prije četiri dana, ne prestaje nam zvoniti telefon, a tek očekujemo porast interesa za Pašmanero i druge naše proizvode – kazala nam je Ana Matulić, inače u ovom bračnom OPG-u zadužena za liniju prirodne kozmetike, dok je Krsto zadužen za prehrambene proizvode, pa tako i Pašmanero, pikantni, a ukusni umak složen od 28 vrsta ljutih papričica koje Matulići, uz ostalo, uzgajaju na svojoj njivi.

Ključni sastojak Pašmanera je naša kvasina koju radimo na tradicionalni način i koja sazrijeva u drvenim bačvama – kaže Ana.

U ljeto prošle godine naše kolege Jordanka Grubač i Božo Vukičević objavili su u Slobodnoj Dalmaciji sjajnu reportažu o Matulićima, a osim uobičajene promocije taj im je tekst donio i jednu vrijednost. Jedan im se Splićanin, zaljubljenik u ljuto, javio pa poslao mali kontigent sjemenja čili papričica iz cijelog svijeta. A to znači da je ove godine značajno proširen sortiment ljutog materijala koji uzgajaju.

Foto Božidar Vukičević/Arhiv HANZA MEDIA

Žuta verzija umaka

Ove ćemo godine, uz sadašnji Pašmanero, proizvesti i jednu novu, drugačiju, žutu verziju umaka, s nekim novim miksom sorti – najavila je Ana.

Matulići svoje proizvode prodaju u svom malom dućanu u Pašmanu, te u trgovinama delikatesa i kozmetike u Zadru, Braču, Hvaru, Komiži… Zainteresirani ih kontaktiraju i preko Facebooka, a Ana kaže još nisu spremni za pravu internetsku prodaju.

Nesuđeni građevinar i profesorica francuskog i talijanskog, koja tvrdi da se uopće ne osjeća profesoricom, uvijek ističu koliko uživaju u svemu što rade, u svom vrtu, na svom otoku, proizvodima svojih ruku.

Vrijedno priznanje koje im je stiglo iz Europe još je jedan dokaz vrijednosti njihovog proizvoda u koji su, kao i u sve druge, dodali i puno strasti kao poseban začin. Naravno da će Krsto Matulić otići 14. juna u Brisel kako bi na svečanosti osobno preuzeo zlato na koje su Ana i on osobito ponosni.

/Mario Vuksan/

Najčitanije