Primošten – sedamnaest metarski kip Gospe od Loreta otvoriti će skromno

Primošten

Iz radionice u Zagrebu kip Gospe od Loreta visok sedamnaest metara obložen mozaikom od zlata, srebra i bojenog stakla bit će dopremljen u Primošten 20. marta, a do 1. maja okončat će se svi radovi.

Otvaranje svetišta na vrhu brda Gaj najavljeno je za 6. maja, četiri dana prije blagdna primoštenske zaštitnice Gospe od Loreta.

Sve to utanačeno je na sjednici primoštenskog Općinskog vijeća koje je odlučilo da se oko svetišta postavi videonadzor i zaštitari, a u skoroj budućnosti sanitarni čvor, caffe bar i suvenirnica.

Raspisan je i konkurs za originalni primoštenski suvenir, a svečanost otvranja, kazano je, trebala bi biti skromna i skrušena.

Podijeli

1 komentar

  1. Protivnik sam osvajanja brdskih vrhunaca religioznim znamenjima. Naglašavam ono “OSVAJANJE”, jer crkve to rade. Od Rio De Janerija, itd, itd, pa do Rumije. Digneš pogled prema gore – a ono – ne vidiš ljepotu vrhunca, nego – križ, ili Gospu, ili Isusa! (Sramotni Amfilohijev projekt – Limenu crkvu na vrh Rumije – dopeljao je državni helikopter). I nedavno je jedan zagrebački biznismen na “svom brdu” postavio ogroman križ, prije ove primoštenske Gospe. Hoćemo li uskoro ostati bez brdskih vrhunaca, neosvojenih križevima ili isusima? Zašto nesposobna država ne postavi na brdu neki spomenik miru, ljubavi, prijateljstvu, radosti života, suosjećanju, razumijevanju, zdravlju, sreći, znanstvenicima koji su obogatili svijet, Newtonu, Koperniku, Tesli… nego crkve te brdske vrhunce, jer su brže i imaju svoja standardna obilježja (crkva, križ, Gospa, Isus), a koje državni dizajneri još nisu kreirari – brže osvajaju. Odgojen sam u tradicionalnoj rimokatoličkoj obitelji, i poštujem taj odgoj, ali ne volim pretjerivanja! Molim da nikome ne padne na pamet da na Popovoj glavi, ili bilo gdje na nekom vrhu Vrmca, postavi neki religijski znamen, križ, Gospu, Isusa ili polumjesec. Može crveno srce ljubavi.

Ostavite komentar

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.