13.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Prezentovan Nacrt baznih studija za revitalizaciju plaža Mogren, Pržno, Petrovac

Pržno

U organizaciji Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom Crne Gore i Fakulteta za građevinarstvo, arhitekturu i geodeziju, Sveučilišta u Splitu danas je u hotelu “Budva” održana prezentacija Nacrta baznih studija za revitalizaciju plaža Mogren, Pržno i Petrovac.

Predmetni Nacrt ponudio je idejna rješenja zaštite ove tri budvanske plaže od erozije, kao i primjenjive modele njihovog prirodnog prihranjivanja i proširenja.

Današnjoj prezentaciji prisustvovao je veliki broj građana Budve, predstavnika mjesnih zajednica “Stari Grad”, “Pržno- Sveti Stefan” i “Petrovac” i stručnjaka iz oblasti zaštite životne sredine, koji su imali priliku da još jednom iznesu svoje predloge i sugestije na predloženi Nacrt.

Izradi Nacrta baznih studija za revitalizaciju plaža prethodili su niz okruglih stolova i stručnih radionica koje su imale za cilj sakupljanje relavantnih podataka, dokumetacije i mišljenja od strane stručne javnosti, mještana i drugih zainteresovanih lica, koja mogu biti od koristi za predlaganje adekvatnih rješenja za revitalizaciju pomenutih plaža.

Naime, Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom Crne Gore zaključilo je početkom ove godine Ugovor sa Fakultetom za građevinarstvo, arhitekturu i geodeziju, Sveučilišta u Splitu i kompanijom “Harpha Sea” iz Kopra, a isti podrazumjeva kompletna i detaljna istraživanja, snimanje i praćenje svih prirodnih uslova od značaja za izradu studija revitalizacije plaža Mogren, Pržno, Petrovac i Sutomore. Sastavni dio ovih aktivnosti je i izrada Studija biodiverziteta mora i obale za ove 4 plaže, na čemu je angažovan.

Sutra će biti održana i prezentacija Nacrta baznih studija za revitalizaciju plaže u Sutomoru, saopšteno je iz JPMD.

Najčitanije