15.5 C
Kotor

Slušaj online radio

Predstavnici CDPR-a na susretu vinara „Sabatina 2017”

Vino

Predstavnici Crnogorskog društva za borbu protiv raka (CDPR)  učestvovaće na 27. Međunarodnom susretu vinara „Sabatina 2017”,  koji se održava od 2 – 5. novembra  u Primoštenu / Republika Hrvatska pod visokim  pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović.

Još od davnina je poznato, tačnije iz Biblije, a duboko se nadamo da su mnogi to pročitali i zapamtili: „Vino je život čovjeka, ako ga pije umjereno”. Na početku susreta predviđeno je svečana sjednica kojom će se  obilježiti 110 godina Zadružnog saveza Dalmacije, inače organizatora  susreta Sabatina.

Tokom susreta između ostalog biće priređen Okrugli sto o zadrugarstvu, zatim uvijek interesantna i atraktivna radionica prof  dr Bernarda Kozine, organizovaće se kao i svake godine Radionica „Wine Gastro Show”, kao i predstavljanje  novih knjiga: „Sorte vinove loze Hrvatskog zagorja”, „Izvorne  hrvatske sorte vinove loze” i „Atlas vinogradarstva i vinarstva  Dalmacije”.

Istovremeno za vrijeme Manifestacije u subotu 4. novembra organizuje se za učesnike interesantan studijski obilazak  uz upoznavanje privrednih i kulturno – istorijskih znamenitosti  Primoštena, zatim čuvenih vinograda Bucavac i „Kamenih čipki”,  kao i Primoštena Burnog i Etno sela Jurlinovi dvori. Prilikom boravka na „Sabatini 2017” predstavnici CDPR-a će  predstaviti crnogorskoj javnosti dobro poznati edukativni materijal  „Grožđe – hrana i lijek” i „Vino – hrana i lijek” i podijeliti ga prisutnim sudionicima.

U brošurama su  objašnjena sva ljekovita svojstva grožđa i vina, sastav i koristi od  istog, kao i njegovo preventivno dejstvo u borbi protiv raznih  oboljenja, uključujući kancer i oboljenja srca i krvnih sudova.

Međunarodni susret „Sabatina 2017” je istovremeno prilika da CDPR,  koje propagira pravilnu i zdravu ishranu, uz zdrave stilove života i  konstantnu fizičku aktivnost, predstavi svoje djelovanje. Istovremeno  naglašavamo da je prevencija na ovaj način uz pravilnu i zdravu ishranu, kao i  stalnu fizičku aktivnost prvi i osnovni štit u borbi protiv ove opake bolesti.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije