16.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Predstavnici CDPR-a na manifestaciji maslinara i uljara “Noćnjak 2017”

Noćnjak 2017

Predstavnici Crnogorskog društva za borbu protiv raka (CDPR)  učestvovali su na  19. međunarodnoj manifestaciji maslinara i uljara “Noćnjak 2017”, koja je održana proteklog vikenda u Jelsi na Hvaru pod visokim pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar  Kitarović, predsjednika Vlade Andreja Plenkovića i Ministarstva  poljoprivrede, kada su proglašeni šampioni i vicešampioni za kvalitet i izgled maslinovih ulja, a dodijeljena i druga priznanja zaslužnima kojima maslina život znači.

Dodjeli priznanja prisustvovali su brojni gosti, među njima i Gabrijela Žalac, ministarka regionalnog razvoja i fondova EU, te  maslinari i uljari iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore,  Slovenije i Italije.

Titule šampiona dobili su: “Oljarna Lisjak” iz Kopera (Slovenija), za  kvalitet pakovine ekstra djevičanskog maslinovog ulja, OPG “Legović” – Dragan i Marija Legović iz Kaštelira, za kvalitet otvorenog ekstra  djevičanskog maslinovog ulja i OPG “Jerolim Petković” iz Vela Luke na  Korčuli, za izgled pakovine maslinovog ulja.

Nagrađeni

Priznanja su dodijeljena: OPG Kristijan Brajko iz Oskoruše, za  najbolje monosortno ekstra djevičansko maslinovo ulje, OPG “Azienda  Agricola Cecco” iz Nove Vasi, za najbolje višesortno ekstra  djevičansko maslinovo ulje, OPG Stipe Damić iz Rogotina, za najbolje  blago ekstra djevičansko maslinovo ulje, “Oleum Maris” d.o.o. iz Vodnjana, za najbolje srednje intenzivno ekstra djevičansko maslinovo ulje,”Vina i ulja San Zvanini”, za najbolje intenzivno ekstra djevičansko maslinovo ulje i OPG “Kalebić Jakupčević” iz Gornjeg  sela na Šolti, za najbolji ekološki proizvod. Inače, nakon svečanog otvaranja manifestacije u petak, te dodjele priznanja, sudionici su prisustvovali sadnji spomen masline, sajmu  maslinarstva i uljarstva, izložbi maslinovih ulja, te proizvoda od masline i ljekovitog bilja. Također im je bio dostupan “Olio bar” uključujući degustacije i prezentacije maslinovih ulja, kao i “Mala škola kušanja maslinovih ulja”.

Tu su bile i teme o ljekovitom bilju, a posebni gosti u tom smislu bili su stručnjaci s Federalnog agromediteranskog zavoda u Mostaru. Studijski obilazak uz praktično maslinarstvo (teren, uljare i slično) upriličeno je u subotu i nedjelju, isto tako vođene posjete gradu Hvaru, Milni, Sviraču, Jelsi i Starome Gradu – Farosu.

Ipak, svečano uručivanje priznanja, proglašenje i bal šampiona “Noćnjaka 2017” očekivano su privukli najveću pažnju sudionika  manifestacije, koju su Lordan Ljubenkov i Želimir Bašić, predsjednik i predsjednik Skupštine Zadružnog saveza Dalmacije ocijenili najuspješnijom do sada.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije