Predstavnici CDPR-a na manifestaciji maslinara Mediterana „Noćnjak 2017“

Maslina

Predstavnici Crnogorskog društva za borbu protiv raka (CDPR)  učestvovaće na tradicionalnoj 19. Međunarodnoj manifestaciji  maslinara Mediterana „Noćnjak 2017“, koja se održava u Jelsi na  Hvaru – Republika Hrvatska od 23 do 26.marta.

U sklopu programa „Noćnjak 2017”, CDPR će na  manifestaciji predstaviti i promovisati bogato ilustrovanu monografiju  „Maslina”, životno djelo dr Ksenije Miranović, prvog experta  za maslinarstvo u bivšoj SFRJ, u kojem je ona sabrala sav svoj  dugogodišnji rad i iskustvo u maslinarstvu. Istom prilikom CDPR će pored monografije predstaviti brošuru  „Maslinovo ulje i zdravlje” koja je korisna ne samo maslinarima,  nego i svim ostalim građanima i podijeliti je sudionicima i gostima manifestacije.

Manifestacija kao što je „Noćnjak 2017” je prava prilika da CDPR,  koje je sigurno proteklih 15. godina prepoznato u našoj zemlji po tome  što propagira zdrave stilove života i prevenciju kao prvi i osnovni  štit u borbi protiv opake bolesti, predstavi u regionu svoje djelovanje  u oblasti zdrave ishrane i fizičke aktivnosti. Istovremeno naglašavamo da su FA i pravilna i zdrava ishrana glavna  prevencija u borbi protiv raznih oboljenja, uključujući naravno i  kancer – poručuju iz CDPR.

Manifestacija „Noćnjak“ okuplja i povezuje maslinare, naučnike i stručnjake,  proizvođače i distributere maslinarsko – uljarske opreme, trgovačke i  hotelijersko – ugostiteljske kuće, predstavnike resornih državnih  institucija i NVO, medije, te ostale subjekte vezane uz maslinarstvo.

Noćnjak 2017.

Program počinje svečanim otvaranjem u četvrtak 23.marta  u 18 sati u Svečanoj dvorani Opštinskog doma u Jelsi. Nakon toga u hotelu Hvar održat će se i prva edukativna radionica „Mala škola kušanja maslinovih ulja”, a bit će otvoren i Olio  bar, sajam maslinarstva i uljarstva, te globalize maslinovih ulja i  proizvoda od masline.

Noćnjak podržavaju naučne i obrazovne institucije, uz čije  suorganizatorstvo se osmišljava trodnevni program s nizom stručnih  predavanja, radionica i degustacija. Sva edukativna događanja i  degustacije na manifestaciji, kao i sajam maslinarstva i uljarstva,  otvoreni su za posjetioce.

Mala škola kušanja maslinovih ulja je edukativna degustacijska  radionica na kojoj se, uz kušanje maslinovih ulja različitih sorti i  karakteristika, unaprjeđuje znanje o maslinovom ulju. Tako je na  prošlogodišnjoj školici „učiteljica” pred „učenike” stavila  miješavinu maslinovog ulja s 30 postotnim udjelom drugog ne –  maslinovog ulja, a oni su je jedoglasno kategorizirali kao ekstra  djevičansko maslinovo ulje. Iz toga je očita velika važnost detaljne  analize maslinovog ulja prije njegovog stavljanja na tržište.

CDPR, proteklih 15. godina prepoznato je u Crnoj Gori po tome  što propagira zdrave stilove života i prevenciju kao prvi i osnovni  štit u borbi protiv opake bolesti, predstaviti će u regionu svoje djelovanje  u oblasti zdrave ishrane…

Na Olio baru posjetiocima će biti ponuđena na kušanje različita  maslinova ulja, monosortna i višesortna, dobra i loša, a moći će se  probati i šampionska maslinova ulja. Na izložbi će biti prezentirana  pakovanja maslinovih ulja i proizvodi od maslina onih proizvođača koji  su svoje uzorke proizvoda dostavili na ocjenjivanje i takmičenje.

U petak 24.marta predviđen je za stručno – naučne teme koje će  biti prezentirane tokom naučno – stručnog skupa o maslinarstvu i  uljarstvu, te stručnog skupa Savjetodavne službe.

U program Noćnjaka uključene su i interesantne teme kroz edukaciju,  prezentaciju proizvoda i predstavljanje primjera dobre prakse. O tim  temama razgovarat će se i tokom stručnog skupa o ljekovitom bilju. Subota 25.marta rezervisana je za obilazak Grada Hvara, kao  i Milne i Sućuraja. Istovremeno obići će se i maslinjaci na Otoku, a  uveče je predviđena dodjela priznanja i nagrada – kaže se u saopštenju CDPR-a.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.