10.5 C
Kotor

Slušaj online radio

Požar na novim lokalitetima u NP Lovćen

Lovćen

Požar većih razmjera ponovo je aktiviran u NP Lovćen, a vatrena stihija prijeti da ugrozi zonu Konjsko u kojoj se nalazi vrijedna bukova šuma. Požar je večeras zahvatio Treštenik, Majstore i Hum kada je riječ o lokalitetima u granicama Parka.

Sve aktivnosti u gašenju požara koordinira Direktorat za vanredne situacije MUP-a. Služba zaštite NP Lovćen u saradnji sa Službom zaštite i spasavanja Prijestonice ulaže maksimalne napore u cilju zaštite prostora.

U gašenju požara pored Službe zaštite NP Lovćen i Službe zaštite i spašavanja Prijestonice, učestvuju vatrogasne jedinice iz Kotora, Podgorice, Danilovgrada, Petnjice, kao i pripadnici Vojske Crne Gore i mještani.

Opožarena područja u poslijepodnevnim satima obišli su pored direktora JPNPCG Elvira Klice i direktora NP Lovćen Veselina Živanovića, i generalni direktor Direktorata za vanredne situacije MUP-a Mirsad Mulić zajedno sa gradonačelnikom Prijestonice Cetinje Aleksandrom Bogdanovićem.

Poseban problem stvara pojačan intenzitet vjetra koji i dalje mjestimično pravi požare manjih razmjera. Zbog gustog dima, večeras avionima nije bilo moguće gasiti opožarena područja.

Tokom jučerašnjeg dana požar većih razmjera velikom brzinom se širio iz pravca Pobora prema prostoru NP Lovćen, tačnije prema selu Majstori. Jutros je zahvatio selo Majstore i ugrozio   nekoliko kuća. Požar je zatim zahvatio lokalitet Zverinjačke rupe i širio se prema Alugi gdje se nalazi vrlo vrijedan šumski kompleks.

Zbog jačine vjetra postoji opasnost da se požar proširi na lokalitet Konjsko. Zona Konjsko sa visokim i starim bukovim sastojinama, površine oko 400 hektara, nalazi se u jugozapadnom dijelu Parka. Bukova šuma u ovoj zoni je višestruko značajna posebno kao objekat istraživačkog, edukativnog i turističko-rekreativnog karaktera.

Najčitanije