10 C
Kotor

Slušaj online radio

Požar iz Crne Gore se bliži Konavlima

Konavle požar

U Konavlima, ali i na širem dubrovačkom području sve se više osjeti jaki miris paljevine zbog požara u blizini granice sa Crnom Gorom, koji bi, ukoliko bura pojača, uskoro mogao zaista zaprijetiti konavoskim selima.

Naime, poslijepodne se aktivirao novi plameni krak iznad Graničnog prijelaza Debeli brijeg kojeg su konavoski i crnogorski vatrogasci zajedničkim snagama gasili prije bure, no kako je vatra zahvatila visoke vrhove brda, bez pomoći zračnih snaga nisu je uspjeli sanirati.

-Danas smo organizirali zajedničku akciju sa crnogorskim vatrogascima te uspjeli sanirat dio rubova požara koji je zauzeo oko 400 metara iznad graničnog prijelaza. Nastojali smo prije bure učinili maksimalno što možemo kako bi spriječili da nešto ne eskalira. Međutim ta fronta je duža od dva kilometra, i rekao bih da su šanse da nešto pođe po zlu pedeset posto. Gdje god je čovjek, ljudska ruka mogla doć do tog požara mi smo došli, međutim, zračne snage nažalost nisu dolazile premda smo očekivali da će nam pomoći u gašenju vrhova koji su najkritičniji, rekao je zapovjednik JVP Konavle Mario Magud ističući kako nisu u mogućnosti zalaziti i dublje s obzirom da je ipak riječ o teritoriju druge države, te kako bi vatrogasci bili dostupni u slučaju druge intervencije na području županije. Dodao je kako će i ovu noć provesti dežurajući uz granicu, te da će ako bude potrebe osim pomoći ostalih vatrogasnih postrojbi iz županije svakako zatražiti i onu iz zraka.

Cjelonoćna dežurstva, kao i veći dio ove sezone su pred svim vatogasnim postrojbama u županiji zbog iznimno nepovoljnih vremenskih uvjeta. Županijski vatrogasni zapovjednik Stjepan Simović kazao je kako se i dalje nadzire požarište na Grabovici, te kako je posljepodne spriječena još jedna iznimno opasna situacija. Naime, pripadnici DVD-a Metković brzom su intervencijom spriječili širenje plamena koji je zahvatio odlagalište smeća u Neretvi.

– Poduzimamo sve kako bi se situacija u Crnoj Gori riješila i kako vatra ne bi došla do Općine Konavle, prema selu Donji Đurinići… Dobro je što nema otvorenog plamena, nadamo se da vjetar neće jače zapuhati. Svi rade, svi dežuraju, sve je pojačano i nema niti malo opuštanja, zaključio je Simović.

Najčitanije