Pomorska nesreća u Pelješkom kanalu – stradao češki državljanin

Pomorska policija

Iz Ministarstva mora izvijestili su o pomorskoj nesreći i potrazi za nestalom osobom u Pelješkom kanalu. Prema trenutno dostupnim podacima pomorska nesreća dogodila se oko 22 i 30 sati, kada su se sudarile dvije brodice. Jedna brodica hrvatske zastave, dužine 10,60 metara, pogonjena strojem snage 103 kW, s četiri osobe na palubi (dvoje odraslih i dvoje djece), svi hrvatski državljani, od kojih srećom nitko nije ozlijeđen. U njih je udario gumenjak dužine 5 metara, pogonjen vanbrodskim strojem snage 56kW, češke zastave na kojoj je u trenutku sudara bila jedna osoba, A.H. (rođen 1983. godine), češki državljanin za kojim se ujedno i traga.

Saopštenje donosimo u cijelosti.

“Na dubrovačkom području nadzora sigurnosti plovidbe u tijeku je opsežna koordinirana pomorska potraga za jednom osobom koja je nestala u sudaru dvije brodice, kasno sinoć u Pelješkom kanalu.

Službenici Nacionalne središnjice za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) izvijestili su resorno Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture o pokrenutoj potražno – spasilačkoj akciji u dubrovačkom akvatoriju slijedom zaprimljene dojave sinoć, 12. srpnja u 22.37 sati o sudaru dvije brodice u Pelješkom kanalu, između Kućišta na Pelješcu i Tri žala na Korčuli.

O događaju je obaviještena Lučka kapetanija Dubrovnik, nadležne ispostave te Pomorska policija Dubrovnik, a u koordiniranu potragu uključena su i plovila Hrvatske gorske službe spašavanja i komercijalne spasilačke tvrtke „SeaHelp“.

Prema trenutno dostupnim podacima pomorska nesreća na navedenoj poziciji dogodila se oko 22.30 sati, kada su se sudarile dvije brodice, jedna brodica hrvatske zastave, dužine 10,60 metara, pogonjena strojem snage 103 kW, sa četiri osobe na palubi (dvoje odraslih i dvoje djece), svi hrvatski državljani, od kojih srećom nitko nije ozlijeđen, a čija brodica se sudarila sa drugom dužine 5 metara (gumenjak), pogonjena vanbrodskim strojem snage 56kW, češke zastave na kojoj je u trenutku sudara bila jedna osoba, A.H. (rođen 1983. godine), češki državljanin za kojim se ujedno i traga.

Dosadašnja potraga nije rezultirala pronalascima koji bi ukazivali na nestalog češkog državljanina.

U području potrage, za sada, uz sva službena plovila u koordinaciju je uključeno i 7 privatnih brodica, a MRCC Rijeka noćas od 00.03 sata emitira  poruku hitnosti (PANPAN) posredstvom Obalne radio posataje ORP Dubrovnikradio prema svim sudionicima u pomorskom prometu za pojačanim motrenjem tijekom plovidbe unutar i izvan područja potrage.

Obje brodice trenutno su na vezu pod policijskim osiguranjem gdje Općinsko državno odvjetništvo provodi očevid o uzrocima ove pomorske nesreće u suradanji sa službenicima Policijske uprave Dubrovačko – neretvanske i službenicima Lučke kapetanije Dubrovnik”, javljju iz Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture.

Nakon više od 12 sati traganja u Pelješkom je kanalu pronađeno tijelo stradalog državljanina A.H. (1983.) koji je nestao nakon pomorske nesreće sinoć oko 22.30, kad su se sudarila dva plovila.

Podijeli

Ostavite komentar

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.