13.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Policija u akciji Pandora pronašla ilegalne arheološke zbirke

Amfore

Hrvatska policija je u sklopu operativne akcije “Pandora”, u kojoj je sudjelovalo 18 evropskih zemalja, pronašla ilegalne zbirke arheoloških predmeta od prapovijesnih sjekira do amfora, ali i detektirala  građevinske zahvate na području zaštićene kulturne povijesne cjeline, izvijestio je MUP.

Ministarstvo unutarnjih poslova je u suradnji s ministarstvima financija i kulture od 7. do 11. novembra 2016. na nacionalnoj razini nadziralo arheološke lokalitete, kulturna dobra, registrirane zbirke, galerije, antikvarijate, te internetske portale specijalizirane za trgovinu umjetninama.

Akcija je rezultirala pronalaskom ilegalne zbirke arheoloških predmeta od prapovijesnih sjekira, numizmatike, fibula te amfora na području splitsko-dalmatinske policije.

Na varaždinskom području jedna osoba je uhvaćena u devastaciji arheološkog nalazišta te su od nje oduzeti arehološki artefakti koje je prisvojio, dok su na  krapinsko-zagorskom području detektirani građevinski zahvati na području zaštićene kulturne povijesne cjeline, izvijestio je MUP u ponedjeljak.

Akcija Pandora provodila se u europskim zemljama u koordinaciji Europola i Interpola. U Hrvatskoj su u lociranju, identificiranju i praćenju aktivnosti vezanih za trgovinu kulturnim dobrima sudjelovali pripadnici temeljne, granične, pomorske i kriminalističke policije kao i službenici Carinske uprave na međunarodnim kopnenim, zračnim i pomorskim graničnim prijelazima. Stručnu asistenciju pružali su djelatnici Konzervatorskog odjela Uprave za zaštitu kulturne baštine.

Tokom provedbe obavljen je nadzor i kontrola 497 osoba, 1657 vozila, 8 plovila, 26 arheoloških lokaliteta te više antikvarijata i galerija, objavio je MUP.

/Hina/

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije