15.5 C
Kotor

Slušaj online radio

“Plava vrpca Vjesnika” herojima: Spasili su živote i pokazali izuzetnu humanost

Plava vrpca Vjesnika Oscar za hrabrost pomoraca
Plava vrpca Vjesnika Oscar za hrabrost pomoraca

Plavu vrpcu Vjesnika, nagradu koja se po 52. put dodjeljuje za pothvate spašavanja ljudi i imovine na moru, ove godine dobili su Porečanin Marijan Babić, posada tankera »Vinjerac« i emisija Hrvatskog radija »Pomorska večer«, koja se već 64 godine bavi temama pomorstva na Jadranu i svim morima svijeta, piše Novi list.

Babić je nagradu osvojio u pojedinačnoj konkurenciji za spašavanje češkog jedriličara dvije milje jugozapadno od Poreča, dok je posadi »Vinjerca« Tankerske plovidbe iz Zadra Plava vrpca pripala u momčadskoj konkurenciji i to za spašavanje petorice kubanskih ribara u vodama između Kube i Paname.

Nagrada emisiji »Pomorska večer« svojevrsni je presedan u povijesti Plave vrpce, jer je shodno Pravilniku dodjele ovog priznanja ove godine iskorištena mogućnost da nagradu dobiju i oni koji su svojim naročitim djelom, zaslugom ili ostvarenjem pridonijeli općem priznanju hrvatskog pomorstva ili RH kao pomorske zemlje. Tako će Plavu vrpcu na svečanosti koja se održava danas u Hotelu »Royal« u Opatiji, s početkom u 18 sati, primiti ukupno osam urednika »Pomorske večeri«: Dorina Tikvicki, Budimir Žižović, Branka Malnar, Gordan Kurtović, Vladimir Šetka, Jadran Marinković, Božica Đurđević i Božo Brzica.

Zahtjevan izbor

Kako je na jučerašnjoj konferenciji za novinare istaknuo tajnik Odbora Plave vrpce Vjesnika Damir Herceg, izbor je i ove godine bio zahtjevan, a nominirana su bila dva pothvata u pojedinačnoj te ukupno 6 u momčadskoj konkurenciji.

– Marijan Babić je 15. juna po valovima i mraku izašao na more, sa sobom poveo kćerku Anabel i Arijana Jozića, te uspio pronaći, izvući iz mora i spasiti nesretnog Čeha, koji se držao za prevrnutu jedrilicu i bio na izmaku snaga jer se 7 dana oporavljao u bolnici. Čin posade »Vinjerca« pokazuje solidarnost, hrabrost i stručnost u spašavanju petorice iscrpljenih kubanskih ribara, koji su četiri dana plutali na prevrnutom gliseru. Jedan od njih je preminuo nakon tri dana zbog problema sa srcem i jer je pio morsku vodu, jer nije mogao trpjeti žeđ, kazao je Herceg.

Odluku o dodjeli Plave vrpce emisiji »Pomorska večer« obrazložio je glavni tajnik Sindikata pomoraca hrvatske i predsjednik Odbora Predrag Brazzoduro.

– Svakog ponedjeljka, već pune 64 godine, na valovima Hrvatskog radija brodi »Pomorska večer«, jedinstvena emisija posvećena pomorstvu, brodarstvu i svim temema vezanima uz more. Odlučili smo iskoristiti pravo na dodjelu nagrade izvan uobičajene konkurencije, jer želimo zahvaliti svim generacijama urednika i novinara, koji su kroz »Pomorsku večer« isticali i čuvali vrijednost pomorstva. Priznanje je u jedno i naša molba – nemojte odustati kako bi Hrvatska i dalje bila pomorska zemlja unatoč problemima koji nas muče, kazao je Brazzoduro.

Sa stručnog aspekta izbor je pojasnio je kap. Željko Vuković, dobitnik Plave vrpce 2014. i član Odbora.

– Babićev pothvat ne bi uspio da nije imao pomoć, pa je odluka da povede djecu sa sobom bila dobra i nikoga nije ugrozila. Utopljenika je uspio pronaći ponajviše zahvaljujući svom izuzetnom pomorskom iskustvu, jer je odlučio pustiti svoj brod morskoj struji pravilno procijenivši kako će upravo na taj način stići u blizinu nestale osobe i prevrnute jedrilice. Posada »Vinjerca« pokazala je izuzetnu humanost, znanje i obučenost. Oni su izvukli kubanske ribare, koji su kasnije svjedočili kako su sreli i druge brodove, ali ih oni, za razliku od posade »Vinjerca«, nisu primijetili. Impresionira i iskazana inovativnost kod postupka spašavanja, jer su se originalno dosjetili podići ribare na brod pomoću dizalice i mreže u koju su stavili drvenu paletu, rekao je Vuković.

U pojedinačnoj kategoriji za nagradu su kandidirali i djelatnici »Sea Helpa« iz Orebića Josip Tomašić i Neven Radovanović za spašavanje jedrilice u Prigradici na Korčuli. U momčadskoj konkurenciji istaknuli su se i poduhvati posade ribarice »Pauk 1« iz Kalija pod zapovjedništom kap. Ivice Gobina za spašavanje pet članova posade austrijske jahte.

Posada broda »Anton Topić« pod zapovjedništvom kap. Ante Raguža spasila je na Atlantiku britanskog jedriličara Richarda Tolkiena, a posada brodice LK Zadar u kojoj su bili Marijo Kalmeta i Josip Klarin pružila je pomoć havariranom katamaranu »Silba». Također su nominirani bili i Dubrovčani Martin Žutić i Nikša Boro za spašavanje njemačke turistkinje od utapanja.

www.novilist.hr

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije