13.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Planinari spriječili zapaljenje šume – “Nismo mogli vjerovati što smo pronašli pored puta!”

Slama-drvo

Broj uhvaćenih piromana ove godine u Hrvatskoj rekordno je visok. Gotovo svi dolaze iz Dalmacije i izazvali su velik broj požara koji je ovo ljeto harali obalom, otocima i Zagorom. Požari su se, usprkos dolasku kiše, nastavili i duboko u jesen. Uvjerili smo se u to i ovoga vikenda kada je vatra ponovno gutala hektare površine kod Mimica i na šibenskom području.

U požarnoj “histeriji” ovoga ljeta, nažalost, povremeno je bilo i ozbiljnijih dezinformacija vezano uz nastanak požara, a neki su mediji objavljivali takve, neprovjerene informacije. Još pamtimo “teroriste” koji su na brdima oko Splita u srpnju radili “smajliće” od vatre, mladiće u Mercedesu za kojima je gotovo bila izdana “tjeralica”, ampulice sa zapaljivom tekućinom na zadarskom području itd. Ništa od navedenog nije bila istina.

Policijske istrage nakon požara pokazale su da je velik broj požara nastao uslijed ljudskog djelovanja; bilo namjernog, bilo nenamjernog. Većina požara posljednjih mjeseci nastala je za vjetrovita vremena, baš kao i ove subote, kada je bura brzo širila vatru. Čini se da su opravdane sumnje da postoje zlonamjerni ljudi koji čekaju upravo takve vremenske prilike. Kako inače objasniti ono što je tijekom nedjelje doživio jedan splitski planinar.

– Baš kao i svakog vikenda, obilazim brda i planine oko Splita, a danas sam se odlučio prošetati šumom iznad izvora u Rupotinama. Išao sam u društvu sestre i njezinog momka. Prizor kojega smo ugledali nakon 15-ak minuta pješaćenja sve nas je šokirao! Pored puta, u gustoj borovoj šumi, stajao je komad debla borovine, oko metar dužine. Oko njega su konopom bili učvršćeni snopovi suhe trave i to cijelom dužinom – kazuje nam u dahu planinar koji je želio ostati anoniman i čiji su podaci poznati redakciji.

slama-drvo

Potom je nastavio:

– Vidi se da je cijela stvar bila friško napravljena, možda baš u nedjelju, jer su i konop i trava bili potpuno suhi i čvrsti. Odmah smo raščupali suhu travu. Ne mogu ništa drugo zaključiti nego da je netko ovo napravio da bi potpalio požar u ovom rijetkom preostalom zelenilu splitskog zaleđa – rekao nam sugovornik i dodao da je obavijestio sva planinarska društva da ovu rutu posjete malo češće, da ovom zlonamjernom čovjeku ne bi palo na pamet uraditi isto – govori nam planinar.

Nadamo se da ovaj piroman neće ostvariti svoj naum i uništiti ovu lijepu zelenu oazu iznad Rupotina.

Najčitanije