9.7 C
Kotor

Slušaj online radio

Piva – potraga za stećcima

Kratki video spot “Piva – u potrazi za stećcima“, snimljen je za potrebe promocije skrivenih ljepota naše zemlje, u okviru projekta “Eko i kulturni turizam južnih Dinarida II“, kojeg je Centar za zaštitu i proučavanje ptica realizovao sa Ekonomskim fakultetom u Sarajevu, opštinom Plužine i Eko Bokom. Projekat je podržan od strane Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, dok je ovaj spot kao i prethodni “Crkvice – u zagrljaju prirode” autorski rad Ilije Perića (helivideo.me).

Foto Ilija Perić
Foto Ilija Perić

Dakle pored Orjena i tajnovitih Crkvica, fokus rada CZIP-a bila je i Piva ili kako mi volimo da je nazivamo: kraljevstvo stećaka. Naime, na teritoriji ovog parka prirode na 35 lokacija nalazi se 787 stećaka od kojih su dva ove godine i zvanično upisana na listu UNESCO kulturne baštine, zajedno sa stećcima na Žabljaku i 25 drugih lokacija u pograničnom pojasu Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske i Kosova. Ovi srednjovjekovni nadgrobni spomenici zbog svoje mističnosti i pozicioniranja ka suncu, oduvjek su bili predmet pažnje onih koji tragaju.

potraga_za_steccima_mapa_by_guesthouse_zvono

Upravo iz tog razloga naša priča o stećcima Pive je i dobila naziv Potraga jer je nadograđena na lokalno znanje i kreativnost Guesthouse Zvona u Plužinama, čija mapa će vas odvesti na neke od najljepših kutaka naše zemlje, dok ćete smjernice za stećke u Rudinicama dobiti u Etno selu Izlazak.

Tomaž Mihelic - planinski djetlić
Tomaž Mihelic – planinski djetlić

Ono što je postala potraga za stećcima, kroz rad na terenu, ispostavilo se zapravo i kao potraga za djetlićima. Nevjerovatan zvuk brzog udaranja u koru stabla šumaraka u čijoj blizini se stećci obično i nalaze, pokazala se kao odlična prilika da se na putu otkrivanja srednjovjekovnih kreacija pronalazi čak svih 10 evropskih vrsta djetlića, koje mi inače nazivamo ptičijim astronautima. Ovo iz razloga jer je sila kojom djelitć udara u koru drveta, u potrazi za insketima, 1.200 puta jača od sile gravitacije, što je 250 puta više nego što osjete astronauti tokom lansiranja u svemir.

Najčitanije