16.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Patrolni brod Mornarice Vojske Crne Gore na NATO vježbi u Egeju

Patrolni brod P-34 na Kritu

Prvi dio vježbe ADRION CAX LIVEX 17, na kojoj učestvuje patrolni brod Mornarice Vojske Crne Gore P-34 sa posadom od 65 oficira, podoficira i mornara, završen je u utorak danom visokih zvanica svih članica ADRION zajednice. Tom prilikom, konstantovano je da su se ulaskom Crne Gore u NATO stekli uslovi za još kvalitetniju saradnju u cilju očuvanja bezbjednosti plovidbe i pomorskog transporta u Jadransko-jonskim zemljama – saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

U periodu od 20. do 25. Juna u bazi RM Grčke u zalivu Sauda na ostrvu Krit, realizovana je štabna vježba ADRION CAX, koja je obuhvatila aktivnosti uvježbavanja bording tima, vježbe borbene otpornosti broda, kao i kompjuterske vježbe. Takođe, dio brodske posade patrolnog broda P-34 učestvovao je na radionicama gdje su usklađene tehnike i procedure, a koje se izvode kroz scenario vježbe na moru.

Aktivnosti se nastavljaju vježbom na moru ADRION LIVEX koja će trajati do 2. jula. Posljednja faza vježbe sastoji se od isplovljenja ADRION pomorske taktičke grupe koja će zajednički djelovati sprovođenjem operacija pomorske blokade, traganja i spašavanja i medicinske evakuacije. Tokom vježbe izvršiće se i uvježbavanje taktičkog manevrisanja, kao i artiljerijsko gađanje površinskih ciljeva na moru.

Vježba ADRION CAX LIVEX 17 ima za cilj jačanje interoperabilnosti mornarica regionalne ADRION (jadransko-jonske) inicijative. Zemlje učesnice su Albanija, Grčka, Italija, Hrvatska, Crna Gora i Slovenija, koje su ujedno i članice NATO.

Izvor:S. L.

Najčitanije