U Parku prirode Lastovo započinje testiranje novog eko-turističkog paketa “Pozitivno divlje”

Lastovo

U Hrvatsku ove subote stiže prva skupina stručnjaka za eko-turizam koji će iskušati budući eko-turistički paket Parka prirode Lastovo. To je prvi od sedam pilot testova koji se ove jeseni održavaju u zaštićenim područjima u šest mediteranskih zemalja pokrivenih projektom DestiMED, koji u Hrvatskoj provodi WWF Adria, a financira EU Interreg Mediteranski program.

Projekt okuplja mrežu od 13 zaštićenih područja koja u suradnji s lokalnim zajednicama koje žive u ili oko tih područja zajedno razvijaju eko standarde, eko-turističku ponudu i alate za praćenje njezina uspjeha. Promocija života ljudi u skladu s prirodom i pozitivnim tradicijama ono je što će ovim projektom nastojati postići naša zaštićena područja Park prirode Lastovsko otočje i Nacionalni park Kornati, koji će kasnije ove godine provesti test svog programa „Avantura jedrenja na Kornatima“.

Stručnjaci će na Lastovu boraviti šest dana iskušavajući paket „Lastovo – pozitivno divlje“. Vrijeme će provesti s čuvarima prirode i lokalnom zajednicom, smješteni u seoskom gospodarstvu, izrađujući suvenire, razgovarajući s posljednjim graditeljem drvenih brodova te uživajući pod najzvjezdanijim nebom uz okus lokalnih specijaliteta. Nakon istraživanja svih čarolija otoka, dat će svoju procjenu kvalitete i održivosti paketa i predložiti unaprjeđenja. Paket je osmislio za potrebe projekta osnovan Lokalni klaster u ekoturizmu uz pomoć WWF Adrije.

Stručnjaci će pomoći i u prikupljanju podataka za inovativan pristup mjerenju i smanjenju utjecaja turizma na prirodne resurse koje održavaju zajednice zaštićenih područja. Ovaj novi alat temelji se na ekološkom otisku, a u okviru projekta DestiMED razvio ga je IUCN u suradnji s globalno priznatom organizacijom za istraživanje ekološkog otiska Global Footprint Network.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.