20.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Papin izaslanik u Sarajevu – očekuju ga u Međugorju

Međugorje

Posebni izaslanik pape Franje, poljski nadbiskup Henrik Hoser, stigao je u Sarajevo kako bi stekao što bolji uvid u pastoralni rad u Međugorju, osobito o potrebama hodočasnika.

Razgovarao je s brojnim crkvenim uglednicima u Sarajevu, a očekuju ga i u Međugorju gdje bi se trebao susresti s franjevcima. Pred sadašnjim je Papom odluka o rješavanju statusa Međugorja. Nakon što je proučio rad Povjerenstva koje je osnovao papa Bendikt XVI. – Vatikan, čini se, ne može ignorirati ono što se u Međugorju događa.

Pred Papinim izaslanikom, poljskim nadbiskupom, opsežan je posao. Zasad ne komunicira s medijima. Naime, iz Apostolske nuncijature poručili su da će se novinarima obratiti kada završi svoju misiju, a to bi moglo trajati mjesecima.

U nedavnom intervjuu za portal Aleteia poljski je nadbiskup, uz ostalo, istaknuo: Nije prvi put da Crkvi treba vremena za donošenje odluke, pogotovo što su ova Marijina ukazanja znatno drukčija od prijašnjih. Osim toga, to pitanje neće ništa promijeniti u crkvenom nauku o marijanskom štovanju.

Papinu izaslaniku primarna je zadaća provjeriti jesu li hodočasnici dobro pastoralno praćeni. Tek će se poslije rješavati status Međugorja kao svetišta, a zatim bi na red trebala doći i ukazanja. Prema mišljenju umirovljenog svećenika, člana prvog Povjerenstva za Međugorje, to se neće dogoditi za života vidjelaca, a vjerojatno ni za života ovoga Pape.

Međugorje godišnje posjeti između dva i dva i pol miliona hodočasnika iz cijeloga svijeta te se ubraja među najveća katolička hodočasnička mjesta. Upravo iz tog razloga Crkva želi hodočasnicima omogućiti dobru pastoralnu skrb neovisno o vjerodostojnosti ukazanja.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije