12.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Otvorena međunarodna konferencija Aquaculture Evrope

Aquaculture Europe

U Dubrovniku je otvorena međunarodna konferencija Aquaculture Europe koju svake godine u drugoj zemlji organizira Europsko udruženje za akvakulturu (EAS 2017). Konferencija svake godine okupi više od hiljadu učesnika iz 70 zemalja, a sastoji se od znanstvenih izlaganja i prezentacija o najnovijim tehnologijama i dostignućima u akvakulturi.

Ministar Tomislav Tolušić na otvaranju je istaknuo da Vlada vidi akvakulturu kao stratešku granu kojom možemo razvijati ribarsku industriju i sve ostale industrije koje se na nju naslanjaju. „Prekomjerni izlov ugrožava morske vrste, a akvakultura nudi dugoročna rješenja za stabilnu budućnost ribarstva.

Prošle godine smo imali proizvodnju od 17 tisuća tona vrijednosti 110 milijuna eura. Ribarstvo je, na moru i na kopnu, naša tradicija. Kao sektor ima stratešku važnost u gospodarstvu Hrvatske. Podržavam planove i stalna ulaganja naših proizvođača koji do 2020. namjeravaju udvostručiti današnje količine proizvodnje ribe zbog velike potražnje.

Imamo velike potencijale – idemo ih iskoristiti! Europa više od 65 posto potrebe za ribom uveze, a kroz hrvatski uzgoj u akvakulturi možemo okrenuti te brojke u našu korist” – izjavio je ministar Tomislav Tolušić u Dubrovniku.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije