12.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Otvoren 21. međunarodni festival čipke u Lepoglavi, bez Crne Gore

Otvoren 21. međunarodni festival čipke u Lepoglavi

Baština europskih čipkarskih škola tema je četverodnevnog 21. međunarodnog festivala čipke, koji je u četvrtak otvoren u Lepoglavi.

Ove godine na lepoglavskom Festivalu sudjeluje devet europskih zemalja: Njemačka, Belgija, Bugarska, Poljska, Bosna i Hercegovina, Estonija, Mađarska, Italija i Slovenija. Čipka se predstavlja kroz izložbe, radionice i seminare, a posebnost je izložba čipke iz Njemačke, zemlje partnera, koja obuhvaća 500 godina njihovog čipkarstva.

Veleposlanik Savezne Republike Njemačke u Republici Hrvatskoj Thomas Schultze istaknuo je duboke veze Hrvatske i Njemačke.

„Dva su razloga da je Njemačka ovdje. Jedan je duga tradicija čipkarstva u Njemačkoj i prirodno je da smo prihvatili poziv da budemo zemlja partner. Drugi je što je čipkarski festival u Lepoglavi dobar način da se pokaže da i kontinent u turizmu ima što ponuditi“, rekao je Schultze na otvorenju festivala čipke.

Gradonačelnik Lepoglave, Marijan Škvarić, podsjetio je da je lepoglavska čipka na UNESCO-voj listi nematerijalne kulturne baštine te istaknuo važnost edukacije i na području tradicije i kulturne baštine.

„Osnovna tema ovog festivala je kultura i baština preko europskih škola. Obrazovanje je temelj jer ulažemo u ljude. Prije 80 godina u Lepoglavi je izgrađena čipkarska škola zbog toga da se ovakvim ruralnim područjima pomogne i da resursi i specifičnosti koje imaju budu vrednovani“, kazao je Škvarić.

Međunarodni festival čipke u Lepoglavi otvorio je izaslanik pokroviteljice, predsjednice Republike Kolinde Grabar Kitarović, potpredsjednik Vlade Predrag Štromar. “Potencijali su veliki u povezivanju kulturne baštine s turizmom, to izuzetno dobro posljednjih godina ide na kontinentu Hrvatske i imamo sve više turističkih posjeta“, rekao je Štromar.

Glavni tajnik u Ministarstvu turizmu Ivo Bašić naglasio je da su ovakva događanja važna jer obogaćuju turističku ponudu, a njima se čuva kultura, baština i identitet, dok je voditeljica Odjela za etnografsku i nematerijalnu kulturnu baštinu Ministarstva kulture Martina Šimunković podsjetila da je u Hrvatskoj više od 150 nematerijalnih kulturnih dobara upisano u nacionalne registre, a UNESCO je prepoznao jedinstvenost čak 15 elemenata koji su upisani na svjetske popise.

Zamjenik varaždinskog župana Tomislav Paljak naglasio je da su za izradu složene lepoglavske čipke potrebni ljubav i strpljivost i da je zbog toga ona jedinstveni nacionalni brend.

Uz izložbe, radionice i seminare, bogat je i popratni program festivala čipke u Lepoglavi, kulturni i zabavni. Tako će među koncertima biti i onaj iz programa Varaždinskih baroknih večeri u subotu u crkvi Blažene Djevice Marije gdje će nastupiti trio D’ Oro.

21. međunarodni festival čipke u Lepoglavi završava u nedjelju.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije