13.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Otvoren 10. Festival mediteranskog filma Split (FMFS)

FMFS-2017.

Kratkometražnim hrvatskim filmom “Med i mlijeko” Marka Jukića, te bugarsko-grčkim filmom “Slava” Kristine Grozeve u četvrtak navečer je u splitskom ljetnom kinu Bačvice otvoren jubilarni 10. Festival mediteranskog filma Split (FMFS).

Festival, koji će trajati deset dana, održavati će se na tri gradske lokacije i to u Ljetnom kinu Bačvice, Kinoteci Zlatna vrata i Kinu Tesla gdje će se prikazati ukupno 85 filmova iz 26 zemalja, a neki od njih će imati regionalne i hrvatske premijere.
Direktor Festivala Alen Munitić  rekao je kako im je žao što su zbog problema s proračunom grada na raspolaganju imali manje sredstava, zbog čega su morali štedjeti na dolascima gostiju jer se radi o jubilarnom 10. FMFS- u, no da su unatoč svim uvjetima napravili odličan program.
“Unatoč svim tim uvjetima pripremili smo odličan program, osigurali smo zaista najbolje filmove mediteranske regije i po mom osobnom mišljenju ovo je najbolji festivalski program u posljednjih deset godina. Posebnost su Ješke, program hrvatkih kratkih filmova i to je jedini naš program natjecateljskog karaktera, za razliku od drugih programa, gdje se natječu filmovi za nagradu i gdje pobjednik dobiva i novčanu nagradu. Festivali su danas jedina mjesta gdje se kratki filmovi mogu vidjeti”, kazao je Munitić.

Za kinoljupce je pripremljen iznimno bogat program među kojim će moći gledati španjolski film “Prevrtljiva slava” Agusta Villaronga.

Prikazat će se i domaći film izvan konkurencije “Moj život bez zraka” Bojane Burnać, zatim “Moj svijet je naopačke” Petre Seliškar i “Funne: Djevojke koje sanjaju more” Katie Bernardi.

U programu  stranih filmova moći će pogledati i francusko-alžirski film “U mojim godinama još skrivam da pušim” Rayhane Obermeyer, izraelski “Provalnica” Hagara Ben Ashera, dok će festival zatvoriti film Olea Giaevera “S balkona” koji je prikazan u sklopu programa “Panorama” na ovogodišnjem Berlinaleu.

Autor večerašnjeg kratkog filma “Med i mliko”, student režije Marko Jukić je radnju svoje priče u filmu smjestio u Split u kojem prati trojicu mladića i baku. To mu je kao redatelju prvi film koji će osim Festivala mediteranskog filma Split biti prikazan i naostalim festivalima. Kazao je da je u Hrvatskoj trend festivala dosta velik što omogućuje mladim autorima da pokažu svoje filmove.

 “U filmu sam se osvrnuo na tzv. dalmatinsku fjaku, posebnom psiho-fizičkom stanju u Dalmaciji. Tema u filmu je donekle bila autobiografska situacija u kojoj uvijek dodaješ svoje fikcije. Ovo mi je prvi pravi film i nadam se da će se svidjeti publici. Ovakvi festivali su nama mladim autorima izvrsni jer nam dobro dođu u daljnjem radu”, izjavio je Jukić.
Program se dijeli na Dugometražne filmove, Ješke, Kratke filmove i Posebne projekcije. Ovoga ponedjeljka je u partnerstvu s Fotoklubom Split otvorena izložba fotografija “Glamour Hollywooda” koja će trajati sve do početka srpnja. Uz hrvatske filmove bit će prikazani i filmovi iz Bugarske, Francuske, Belgije, Španjolske, Italije, Izraela, Libanona, Slovenije, Grčke, Mađarske, Bosne i Hercegovine, Nizozemske, Danske, Sirije, Švedske, Norveške, Njemačke, Makedonije, Portugala, Maroka, Tunisa i Alžira.
Najbolji hrvatski kratki filmovi iz programa “Ješke” će nakon Festivala biti prikazani na Cipru, Malti, Irskoj i Islandu. Ovogodišnja nagrada za najbolju Ješku iznosi deset tisuća kuna.
Festival mediteranskog filma Split završava 17. juna.

Najčitanije