4 C
Kotor

Slušaj online radio

Oko Valentinova najviše se troši po restoranima, a putuje u Veneciju …

Valentinovo

Potrošnja u Hrvatskoj oko Valentinova u zadnje je tri godine porasla za 27 posto, pri čemu najviše u restoranima, za gotovo 80 posto, dok se najviše putuje u Veneciju i Ljubljanu, pokazala su različita istraživanja o tzv. sentimentalnoj potrošnji uoči Dana zaljubljenih.

Globalno istraživanje Mastercarda Love Indeks, koje objašnjava navike kupaca u razdoblju oko Dana zaljubljenih u više od 200 teritorija diljem svijeta, uključujući i Hrvatsku, pokazuju tako da se u trogodišnjem razdoblju, od 2014. do 2016., globalno potrošnja oko tog Dana povećala gotovo 50 posto.

Da se i u Hrvatskoj prate takvi trendovi potvrđuju podaci da je u te tri godine potrošnja oko Valentinova porasla 27 posto, a broj transakcija po karticama 67 posto, pri čemu ih najviše, kao i u svijetu, bude u zadnji tren, odnosno 13. veljače.

Na taj dan je, naime, u zadnje tri godine u svijetu izvršeno čak 47,4 milijuna transakcija, pri čemu je prodaja cvijeća stagnirala, a ljubav se sve više izražava potrošnjom u restoranima, koja je globalno porasla oko Dana zaljubljenih za 102 posto.

Slično je bilo i u Hrvatskoj, gdje je primjerice potrošnja na cvijeće smanjena 15 posto u odnosu na prije tri godine, dok se u restoranima povećala za gotovo 80 posto, čineći 70 posto ukupnih transakcija u razdoblju oko tog Dana.

“Iako se način na koji govorimo ‘volim te’ promijenio tijekom proteklih godina, iskazati ljubav 14. veljače popularnije je nego ikada prije”, poručila je uz te podatke direktorica Mastercarda u Hrvatskoj Sanja Žigić, dodajući da se unatoč rastućoj online kupnji ipak i dalje većina ili 95 posto globalnih transakcija u razdoblju oko Valentinova izvrši fizički u trgovinama.

Po regijama u svijetu, u Europi se najveći dio potrošnje oko Valentinova, 35 posto, odnosi na hotele i motele, uz porast od 50 posto u zadnje tri godine, a najveći porast, kao i u Hrvatskoj, imaju restorani gdje je ta potrošnja u tri godine porasla 67 posto.

U regiji Azija i Pacifik također se najviše troši na hotele i motele, 37 posto, online kupnja porasla je više od 80 posto, dok je u regiji srednje Amerike zabilježen najveći globalni porast u segmentu potrošnje na internetu, za čak 250 posto u tri godine.

Slični trendovi su i u SAD-u, te na Bliskom Istoku, dok se prema vrstama darova, osim na restorane i hotele i motele najviše troši za nakit, a sve manje za pisaći pribor.

Što se tiče romantičnih putovanja iz Hrvatske u povodu Valentinova, po podatcima iz hrvatskog ureda tvrtke FlixBus (inače, europski, alternativan autobusni operater), ove se godine putuje 30 posto više nego lani, i to najviše u Veneciju i Ljubljanu, a potom u Budimpeštu i Beč.

“Iako je većina zaljubljenih putovalo proteklog vikenda, ipak je i samo Valentinovo, 14. veljače, iako je utorak, dosta dobro ‘prodavano'”, kažu iz FlixBusa.

/Hina/

Najčitanije