Obrada hercegovačkog kamena unosan biznis

Veliki broj bilećkih porodica, u nedostatku industrijskih radnih mjesta, zaradu pronalazi u eksploataciji i obradi kamenih ploča. Porodica Tabaković, obradu kamena podigla je na viši nivo, pa proizvode iz vlastitog pogona plasiraju kupcima u evropskim zemljama.

Začetnici porodičnog biznisa, zanat su ispekli radeći u Italiji, krajem devedesetih, a po povratku u rodni Torič, prije petnaestak godina, formirali su vlastitu malu fabriku i posao prepustili mlađim. Ulagali su zarađeni novac, a spisak kupaca vremenom su proširivali u Švajcarskoj, Crnoj Gori, Hrvatskoj, Srbiji, Sloveniji i Luksemburgu.

„Nije ga teško izvesti, ide u blokovima. Višu vrijednost dobija, plaća se PDV 19%, 5 % carine“, govori Sava Tabaković, suvlasnik preduzeća „Tabaković“ d.o.o.

Tabakovići kažu i da je kupovinu savremenih mašina, dijelom, diktiralo tržište. Paletu su zaustavili na pet vrsta obrađenog kamena.

„Bilećki kamen poznat je na Balkanu, po kvalitetu, i teško ga je naći. Vadi se sa dubine od desetak metara“, dodaje Tabaković.

Dragan Milošević, u pogonu za obradu kamena, radi dvije godine. Kaže da posao jeste specifičan, ali nije težak.

„Posao zahtijeva pažnju, da ne bi kamen podletio pod noževe. Za usavršavanje zanata meni je trebalo petnaest dana, do mjesec“, kaže Milošević.

Nalazište kamena i pogon za preradu, u kome je posao našlo šest radnika, Tabakovići su formirali na vlastitom imanju.

U evropske zemlje godišnje se isporuči deset do dvanaest hiljada metara kvadratnih obrađenog kamena.Tržište zahtijeva više, kažu Tabakovići, ali zbog ograničenog prostora i količine kamena koji se izvadi, za sada će ostati na tom nivou.

Pored svih teškoća, uspiju dostići godišnji promet od oko 350 hiljada maraka. Stigli su i da doniraju kamen za obnovu porušenih i izgradnju novih hramova.

„Što god se radi, može se zaraditi, treba biti uporan, treba dosta raditi“, napominje Tabaković.

Da je rad najvažniji, govori i podatak, da su od uloženih oko 1,5 miliona maraka u opremu i mehanizaciju, za petnaestak godina, samo jednom koristili manji kredit.

Izvor: RTRS

 

1 komentar

  1. Kamen je odlična šansa za dobru zaradu, ali treba zasukati rukave. Italija i Grčka prave pravi bum izvozom mermera i drugog kamenja. Napreduje i Srbija imaju poznata nalazišta – kamen struganik, ravnogorski kamen, pirotski pešćar, studenicki kamen to su sve brendovi prirodnog kamena koji je veoma trazen. Zašto to ne bi moglo u Hercegovini koja ima možda najkvaliteniji prirodni akmen na Balkanu, potrebno je samo pustiti privatnu inicijativu, a i država može pomoći malo.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.