Obilježena 76. godišnjica ‘Igmanskog marša’

Igman

Tradicionalnim pohodom i prigodnim programom danas je obilježena 76. godišnjica „Igmanskog marša“, jedne od najznačajnijih operacija tokom NOB-a u Drugom svjetskom ratu.

Pored brojnih delgacija iz Slovenije, Hrvatske, Srbije, Makedonije, prisustvovala je delegacija

SUBNOR-a Crne Gore, borci i antifašisti iz Podgorice, Cetinja, Nikšića, Bara i Kotora.

Iz UBNOR-a Kotor ovogodišnjoj svečanosti prisustvivale su Anka Perović i Daliborka Seferović, koje su uzele aktivnog učešća u pješačenju od 10km.

“Interesovanje za ovu manifestaciju raste, iz godine u godinu, te je prerasla u međunarodnu, o čemu svjedoči prisustvo više od 20 000 sudionika, antifašista iz zemalja bivše SFRJ, ali i Austrije, Italije, Ruske Federacije koji su se odazvali ovogodišnjem memorijalnom pohodu“ – rekao je predsjednik Organizacionog odbora ‘Igmanskog marša 2018” Ibrahim Durmo.

Manifestacija je započeta polaganjem cvijeća na spomeniku na Brezovači, gdje je oformljena kolona antifašista koji su pješačili 10km, a brojila je  5000 antifašista.

Okupljene na Velikom polju pozdravio je bivši član Predsjedništva SFRJ iz Bosne i Hercegovine Bogić Bogićević. Prisutnima su se pored brojnih govornika obratili Zdenko Dipančić,  borac Igmanskog marša 1942., te Albin Pibernik iz Ljubljane, najmlađi učesnik Igmanskog marša.

„Sa skupa je poslata snažna poruka protiv buđenja  fašizma, koji je nažalost sve glasniji u regionu, pa i u svijetu, te demostrirana odlučnost suprostavljanja takvim tedencijama, a o čemu najbolje svjedoči veliki boj antifašista okupljenih u sklopu današnje manifesracije sjećanja na slavne žrtve Igmanskog marša. Upućen je poziv da još masivnije prisustvuju obilježavanju velikih bitaka-ofanziva: Neretve,Sutjeske i drugih“ – navodi se u saopštenju UBNOR-a Kotor.

Igmanski marš izveden je u noći s 27. na 28. januara 1942. godine, po dubokom snijegu i velikoj hladnoći od minus 38 stepeni, a 800 pripadnika Prve proleterske brigade NOV-a pješačilo je 19 sati. Uoči marša Prva proleterska zatekla se na Romaniji opkoljena jakim njemačkim snagama, nakon čega je donesena odluka o izvršenju neizvjesnog, ali jedino mogućeg pokreta. Sudionici marša prošli su kraj Sarajeva i preko Igmana izvršili pokret ka Foči, tadašnjoj slobodnoj teritoriji.

2 Komentari

Ostavite komentar

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.