16.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Kotorska delegacija na obilježavanju 74. godišnjice bitke na Sutijesci

Sutijeska 2017.

74. godišnjica bitke na Sutjesci obilježena je juče. U brojnoj delegaciji SUBNOR-a i antifašista Crne Gore bile su prisutne i članice Udruženja boraca NOR-a i antifašista Kotor Anka Perović i Daliborka Seferović. One su zajedno sa kolegama posjetile i odale poštu poginulim rodoljubima na spomeniku na Plani.

Na tom mjestu poginulo je četrdeset i jedan borac proslavljene Pete proleterske Crnogorske brigade, koji od 16. do 20. aprila 1943.godine herojski padoše u borbi protiv italijana i domaćih izdjnika za oslobođenje Plane.

Plana

Put je zatim nastavljen ka Sutjesci koja i nakon 74 godine okuplja borce, predstavnike boračkih organizacija iz čitave Jugoslavije i ovo mjesto čini mjestom jedinstvenog patriotizma i požrtvovanja. U “Dolini heroja” okupilo se nekoliko hiljada ljudi.Svi prisutni su se prisjetili na tu slavnu ofanzivu, na osamnaest hiljada gladnih, izmučenih i slabo naoružanih proletera koji su sa sobom vodili četiri hiljade ranjenika,tifusara, naroda u zbjegove i koji su se branili od duplo naoružanih i obučenih, stodvadesetosam hiljada njemačkih, italijanskih i bugarskih vojnika, sa osam pukova artiljerije, bataljonima tenkova i 160 aviona. Okupator je mislio da su oni pobjednici ne znajući da srce u junaka odlučuje i da pod barjakom časti i slobode na čelu sa komandantom Savom Kovačevićem obruč se probija i s pobjeom kroz vrleti Zelengore dobijena je još jedna bitka, dobijena je Sujeska.

Sutijeska 2017.

Sutjeska epopeja je bila najteža, najkrvavija i prelomna bitka II Svjeskog rata i 15.juna 1943.god. izvoljevana je najveća pobjeda. Prisustvom Hrvata, Slovenaca, Bosanaca, Hercegovaca i Crnogoraca dokazuje se da je Sutjeska i dalje najznačajniji simbol koji spaja narode na ovim prostorima.

Sutijeska 2017.

Ređali su se govornici posjećaju ći se na događaje kojisu se zbili 1943.god., a potpredsjednica SUBNOR-a Crne Gore Branka Nikezić je rekla riječi koje svi treba da pamtimo: “Neka ova dolina heroja, neka Tjentište i Sutjeska, žive u svima nama, onako kako se cijeni sve najsvetije, i onako kako Sutjesku cijene i poštuju borci i antifašisti Crne Gore. Sa sjećanjem na slavnu prošlost i s nadom i pregnućem za budućnost mladih generacija, neka je slava herojima Sutjeske- “Smrt fašizmu – sloboda narodu”.

Najčitanije