U NP Brijoni kreće projekt istraživanja sorti i porijekla milenijskih maslina

Maslina – foto Pixbay

U Nacionalnom parku Brijoni te u Fažani i Valbadonu provest će se projekt istraživanja sorti i porijekla milenijskih maslina na brijonskom otočju.

“Riječ je o hvalevrijednom projektu utvrđivanja stanja i starosti maslinika u Nacionalnom parku Brijuni i Fažani s projekcijom brendiranja brijunskog maslinovog ulja”, ocijenili su iz Javne ustanove Nacionalni park Brijoni koja taj projekt provodi sa zagrebačkim Agronomskim fakultetom, Sektorom za energetiku i zaštitu okoliša Hrvatske gospodarske komore (HGK) i Uljarom Palunko iz Fažane.

Prva studijska grupa za istraživanje sorata i podrijetla milenijskih maslina na brijonskom otočju s radom počinje u petak, 3. novembra.

Voditelj dvodnevnog projekta je predstojnik Zavoda za voćarstvo i maslinarstvo Agronomskog fakulteta u Zagrebu Đani Benčić.

Radna posjeta 30-ak znanstveno-nastavnih suradnika, studenata na dodiplomskom i poslijediplomskom studiju, novinara i javnih zagovaratelja, predviđa uzorkovanje plodova s 15-ak najstarijih stabala i berbu maslina na Brijunima te upoznavanje s procesom prerade maslina u djevičansko hladno-prešano maslinovo ulje u uljari Palunko u Fažani.

Za vrijeme trajanja rada studijske skupine, znanstveni savjetnici Instituta Ruđer Bošković obavit će uzorkovanje najstarijih maslina na Brijunima, u Fažani i Valbadonu s ciljem utvrđivanja približne starosti AMS 14 C metodom i moguće zaštite tih milenijskih stabala.

Nekoliko mjeseci poslije “odležavanja” uzet će se uzorci maslinovog ulja dobivenog od milijenijskih stabala na Brijunima i upriličiti njihovo prvo, stručno i sommelijersko ocjenjivanje.

O toj svojevrsnoj maslinarskoj forenzici i stvaranju brenda maslinovog ulja s Brijuna produkcijska kuća Nove boje medija iz Zagreba snimiti će dokumentarni film koji će se početkom iduće godine prikazati europarlamentarcima u Bruxellesu i europskoj gastronomskoj javnosti.

Podijeli

Ostavite komentar

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.