Niko ne zna zašto su Britanci u tajnosti donijeli dronove i snimali zatvor na Golom otoku

Ekipa britanske medijske kompanije ‘Caters News Agency Ltd’ došla je na Goli otok, donijeli su dronove i snimili kratki video.

Nekadašnji zatvor na tom našem otoku su nazvali “hrvatski Alcatraz”, aludirajući na poznatu kaznionicu koja se nekada nalazila na otočiću nedaleko obale Američkog San Francisca, a koja je danas samo atrakcija otvorena posjetiteljima iz cijelog svijeta.

– Zatvor je otvoren 1949. i u njega su bili smještani podržavatelji Staljina, nakon što se Jugoslavija odvojila od Sovjeta i njihovih ideala – navodi se u videu.

Zbog čega su Britanci došli na taj otok te snimali video nije poznato, kao što se ne zna jesu li tražili kakve dozvole za snimanje dronom.

Hrvatska enciklopedija o Golom otoku kaže:

– Goli otok, koncentracijski logor i zatvor na otoku Goli, a uključuje i žensku kaznionicu na obližnjem otoku Sv. Grguru. Otvoren je 1949. nakon rezolucije Informbiroa, u vrijeme obračuna s pristašama staljinizma unutar KPJ. Kasnije su se ondje zatvarali i drugi politički neistomišljenici (uglavnom na temelju administrativnih odluka, a manje na osnovi sudskih presuda). Poznat je po surovim kažnjeničkim uvjetima, torturama i teškome prisilnom radu. Procjenjuje se da je kroz logor prošlo 17 000 do 32 000 zatvorenika (broj ubijenih i umrlih nije točno utvrđen). Postao je zatvor 1956., a naknadno je pretvoren u kazneno–popravni dom za maloljetnike. Ukinut je 1988. godine – navodi naša enciklopedija.

 

Ostavite komentar

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.