16.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Nikad veći interes za Dane masline: iz konoba i podruma prikupljeno čak 180 uzoraka

Mlin za masline
Mlin za masline

Pripreme za 19. međunarodne Dane masline Zadar 2017., koji će se u sklopu Županijskih dana održati 28. i 29. aprila u Zadru i na otoku Ugljanu, u punom su jeku.

Članovi Udruge prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista Zadarske županije završili su uzorkovanje ulja direktno kod proizvođača, i to ne samo u šest hrvatskih jadranskih županija, već i u Sloveniji, Italiji i Crnoj Gori.

Originalno uzorkovanje

– Zavirili su u svaki podrum, konobu i od zainteresiranih maslinara prikupili 180 uzoraka ulja – kaže Benito Pucar, predsjednik Organizacijskog odbora ove sve prestižnije manifestacije.

– Uzimanje uzoraka “na licu mjesta” praksa je koja se pokazala pozitivnom. Jedino mi uzimamo uzoke izravno od maslinara. Radimo obiman i težak posao, ali vrlo dobro prihvaćen od maslinara. Ovim načinom uzorkovanja nastojali smo izbjeći priče o namještanju rezultata i podvaljivanju uzoraka ulja pristiglih na ocjenjivanje – kaže Benito Pucar, ne krijući zadovoljstvo što će ovogodišnje Dane masline obilježiti brojne novosti.

Marendin na Forumu

Odmah nakon svečanog otvaranja u Gradskoj loži na Narodnom trgu u planu je i gastronomska priredba – Maslinarski marendin na zadarskom Forumu.

Radi se o svojevrsnom gastro showu u izvedbi poznatog zadarskog kuhara Renata Kraljeva koji će sa učenicima Hotelijersko ugostiteljske i turističke škole pripremati varivo od leće, slanutka i orza za cca 500 osoba.

Uz ovu tradicionalnu deliciju „iz liburnskih vremena” posjetitelji će na vođenim degustacijama moći kušatati i naučiti razlikovati dobro od lošeg ulja. Planirano je i sljubljivanje ulja i sira uz guštanje u vinima sve poznatijih ravnokotarskih vinara.

Maslina

Humanitarne akcije

Uz gastronomski, manifestacija ima i humanitarni karakter. Dobrovoljnim prilozima tijekom Maslinarskog marendina namjera je podržati akciju Lige protiv raka Zadar, Lige protiv raka Dubrovnik i Lige protiv raka Korčula u pomoći za kupnju aparata za zračenje za Opću bolnicu Zadar.

Osim toga, maslinova ulja sakupljena od natjecatelja i donatora darovat će se Dječjem vrtiću za djecu s teškoćama u razvoju Latica iz Zadra, otkriva Benito Pucar.

Stučni skupovi

U popodnevnim satima u velikoj Multimedijalnoj dvorani Novog kampusa zadarskog Sveučilišta na programu su teme iz struke, okrugli stol o maslinarstvu i uljarstvu od dinamike ishrane maslina na kršu, povećanju uroda i  kakvoće ploda do stavljanja maslinovog tržišta na jedinstveno tržište EU.

Izlet na Ugljan

Još zanimljivija događanja odvijat će se drugog dana, u subotu 29. aprila. U planu je stručni izlet na otok Ugljan gdje će sudionici, uz terensku nastavu i oglednu rezidbu maslina u Sutomiščici razgledati Olive Island Marine.

Slijedi posjet OPG-u Otavijević koje proizvodi suvenire od drva masline, zatim obilazak dvorca Lantana, obilazak stoljetnih maslina u Malom Lukoranu.

Slijedi odlazak u mjesto Ugljan i obilazak novopodignutog Matičnjaka izvornih sorti, a potom obilazak makete Antičkog tijeska u Mulinama.

Zanimljivo predavanje o proizvodnji maslinovog ulja pod brendom Oleum Liburnicom imat će maslinarski entuzijast Mladen Lucin.

Natjecanje u pripremanju Žgvaceta

Veliko zanimanje izaziva i najava održavanja 2. Međunarodnog natjecanja u kuhanju Žgvaceta – tradicionalnog jela od mlade janjetine.

Prijave su u tijeku, a svoje sudjelovanje već su potvrdile kuharske ekipe iz Slovenije, iz Krasice u Istri, domaće iz Ugljana i Lukorana, Hotelsko ugostiteljske i turističke škole, kuharske ekipe iz Bukovice i Ravnih kotara pa čak i iz Crne Gore.

Domaću ravnkotarsku janjetinu osigurat će zadarski mesari. Uz meso natjecatelji će dobiti i sve druge potrebne namirnice, kaže kuharski profesor Renato Kraljev pod čijom će se kuharskom palicom odvijati ovaj gastronomski događaj.

A kao dodatak svatko po svojoj želji može donijeti svoje začine. Naravno, i maslinovo ulje bez kojega nema ukusnog žgvaceta.

Proglašenje najboljih

Događanja kao u priči, a organizatori Udruga prehrambenih tehnologa i  nutricionista Zadarske županije još najavljuju i iznenađenja koja će posjetitelji saznati na samoj manifestaciji 28. i 29. aprila.

Završna svečanost, dodjela nagrada i priznanja za kvalitetu maslinovog ulja i proglašenje Šampiona 19. međunarodnih Dana masline Zadar 2017., odvijat će se 29. aprila u večernjim satima u restoranu i na terasi Jedriličarskog kluba Uskok na Vitrenjaku. Nakon toga večera, druženje i ples uz živu glazbu.

/Maslina/

Najčitanije