13.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Ni u snu nije mogla pomisliti da će joj slavu donijeti – kandirana maslina

Nagrada za kandiranu maslinu

Karmen Krnčević, profesorica ruskog jezika i arheologije, diplomirana knjižničarka i voditeljica Zavičajne zbirke Gradske knjižnice “Juraj Šižgorić” ni u snu nije mogla pomisliti da će joj medijsku pozornost ipak donijeti – sasvim obična maslina!

Zapravo, kandirana maslina zbog koje je Krnčević sustiglo warholovskih 15 minuta slave.

Neobična slastica, naime, oduševila je ocjenjivački sud na nedavno održanoj manifestaciji poljoprivrednih proizvoda Intrada Split 2018., a oduševljenje je bilo toliko da je Karmen najprije dobila pehar šampiona u kategoriji konzerviranog voća i povrća, a potom su njezine ušećerene masline proglašene i najboljim proizvodom cijele manifestacije.

Od ukupno 67 natjecatelja i više od 240 uzoraka njihovih proizvoda od grožđa, sira, mesa, ribe, meda, marmelada i drugih proizvoda, šibenska „slastičarka“ postala je i ukupna pobjednica te ponosna vlasnica velikog pehara Šampion Intrade Split 2018.

Od prestižne nagrade prošlo je više od tjedan dana, a čestitke još stižu. Ne prestaju ni pitanja otkud ideja da masline, koje većina ipak percipira kao konzervirane, punjene, slane, pečene ili u octu, pretvori u slatki zalogaj.

Pa iako su njezine kandirane masline, reći će, nastale gotovo slučajno, nije prvi put da je Karmen s maslinama radila nešto slatko te svoje proizvode predstavljala na splitskoj manifestaciji, pa čak i osvajala priznanja.

– Prijašnjih godina pravila sam marmelade od maslina. Radila sam to u kombinaciji s raznim dodacima: narančom, mentom, suhim smokvama, datuljama, bajamama… Ideju da se od maslina rade takvi proizvodi dobila sam jednom kada sam na Intradi srela čovjeka s Brača koji je dugo godina radio u Beču kao slastičar. On je došao s marmeladom od maslina. Tako sam i ja počela eksperimentirati s marmeladama, a onda sam došla na ideju da napravim kandirane masline. Očekivala sam da ću dobiti neku nagradu, iskreno rečeno, ali nisam se nadala da će to biti i najbolji proizvod cijele manifestacije. Te su kandirane masline ocijenjene, dakle, najboljim od najboljih proizvoda u svim kategorijama. Bila sam presretna – otkriva Karmen.

A „sukrivac“ u toj pobjedi je i njezin suprug, arheolog i ravnatelj Muzeja grada Šibenika Željko Krnčević, dugogodišnji maslinar koji uzorke svojeg ulja već godinama odnosi na ocjenu na manifestaciju “Maslina”, koja se održava zajedno s “Intrade Split”. I to s velikim uspjehom. Družeći se s maslinarima, poljoprivrednicima i OPG-ovcima, šibenska knjižničarka odlučila je pokazati što ona može s maslinama.

– Ne možete vjerovati kako se maslina dobro slaže sa šećerom. Njezin gorkasti okus izvrsno se slaže sa slatkim. Zapravo, ja sam se u svemu tomu igrala. Prosječna sam kuharica, ali mi je jako zanimljivo eksperimentirati i istraživati okuse… Ove kandirane masline napravila sam od talijanske sorte ascolana tenera. To su vrlo krupne masline koje imaju dosta mesa. Zato sam izabrala tu sortu koju Željko ima u masliniku. Recept za kandiranje voća pronašla sam na internetu. To je jednostavno. Masline se stavljaju u sirup od šećera i suše se, ali sve sam radila na brzinu da bih stigla na vrijeme predati uzorak. Ipak, moj recept ima jedan sastojak zbog čega su te masline postale  posebne, ali rekli su mi da ga ne smijem odati. Tko zna, možda ćemo nešto dalje raditi s tim kandiranim maslinama… – smijući se govori Karmen i dodaje kako joj puno znači što je svoju sreću zbog nagrade mogla podijeliti sa suprugom s kojim je bila na svečanoj večeri i završnici natjecanja u Splitu te djecom Marom, Vicom, Jopom i Katom, koje je odmah nazvala, šokirana svojim uspjehom!

Pobjedničke kandirane masline, pak, osim žirija i užeg obiteljskog kruga nitko više nije probao. Karmen je, naime, ušećerila tek šačicu maslina, onoliko koliko je bilo dovoljno za natjecanje. Ostali znatiželjnici koji bi rado isprobali i slatke masline morat će se strpjeti barem do iduće berbe. Najvažnije je da je recept pohranjen!

Najčitanije