13.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Neum – najavljuju blokadu granice

GP Neum – foto Cropix

Zbog saobraćajnog kolapsa i sve češćih “čepova” kroz Neum uslijed kojih ne mogu prometovati i gradske interventne službe; od Hitne pomoći, vatrogasaca i policije do komunalaca, načelnik opštine Neum Živko Matuško najavio je kako će građani te opštine za dvije sedmice blokirati granične prijelaze između Republike BiH i Republike Hrvatske.

Cilj je na taj način upozoriti nadležne na iznimno otežanu prometnu komunikaciju koja je u Neumu nastala nakon uspostave schengenskog režima na granicama. Matuško je stoga zatražio da se, kako bi se smanjili problemi mještana, uz postojeće granične prijelaze Klek i Zaton Doli, Neumljanima omogući lakši prijelaz i na malograničnim prijelazima Radež- Vukov klanac i Duži – Imotica.

Matuško je u pismu kojeg je uputio nadležnim BiH- institucijama upozorio da će, ako se u sljedećih petanest dana nadležne institucije ne oglase i ne poduzmu ništa, Neumljani biti primorani kao upozorenje blokirati prolaz kroz Neum na graničnim prijelazima sa strane BiH. Naglasivši da će prosvjed najaviti,

Matuško u spomenutom pismu naglašava kako “samo pukom srećom do sada nije bilo slučajeva da zbog zastoja prometa i nemogućnosti intervencije nisu stradale neke osobe ili nečija imovina”. Prenoseći to pismo, mediji susjedne države posebno su naglasili dio u kojem načelnik Matuško upozorava:

– BiH je s Neumom i tranzitnim pravcem kroz Neum trgovala u pregovorima s Hrvatskom oko statusa u luci Ploče, ali mi od toga nemamo nikakve koristi. Naprotiv, onemogućeno nam je kretanje. Vjerovatno, kako bi ovaj problem bio riješen, treba napraviti nered. Zato molim nadležne da povedu računa kako bi se život u Neumu i oko njega odvijao normalno jer nam je na pragu turistička sezona!

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije