Najavljen Riječki karneval: U velikoj povorci očekuje se oko 10.000 maškara

Riječki karneval - foto Hina
Riječki karneval – foto Hina

Riječki karneval počet će 17. januara na blagdan sv. Antona ili Antonju i trajat će do Pepelnice 1. marta, a u velikoj međunarodnoj povorci 26. februara očekuje se oko stotinu maskiranih karnevalskih skupina s oko 10.000 maškara, najavljeno je u petak na konferenciji za novinare u riječkoj gradskoj upravi.

“Ovogodišnje ‘peto riječko godišnje doba’  i 34. riječki karneval trajat će dulje nego lani, a pripremljen je bogat i zanimljiv program u kojem će svatko pronaći nešto po svom guštu“, kazao je riječki gradonačelnik Vojko Obersnel i pozvao sve da se pridruže maškaranim zbivanjima i jednom od najvećih europskih i svjetskih karnevala.

Obersnel  je rekao da je Riječki karneval dio projekta Europske prijestolnice kulture u sklopu kojeg su pripremljeni i karnevalski programi. I ove godine će Riječki karneval imati humanitarni dio, na tradicionalnom karnevalskom balu prikupljat će se novac za Udrugu osoba s mišićnom distrofijom Primorsko-goranske županije.

Tijekom Riječkog karnevala bit će održane brojne maskirane zabave, koncerti, kulturna, sportska, gastronomska i humanitrana događanja, a karnevalski program najavio je direktor Turističke zajednice Grada Rijeke Petar Škarpa. Maškare će preuzeti ključ grada 20. januara, kada će biti izabrana i nova kraljica karnevala. Dječja karnevalska povorka proći će Korzom 18. februara, a velika međunarodna povorka  26. februara. Istaknuo je dva velika sportska događaja –  Carnival Snowboard Session na Gatu Karoline riječke i maškarani auto-rally Pariz – Bakar. Od humanitranih događanja naglasio je tradicionalni humanitarni karnevalski bal,  humanitarnu prodaju jote i maneštre na Korzu, humanitarne karaoke i pidžama party te dobrovoljno davanje krvi.

Karnevalski „meštar“ Toni pozvao je sve da sudjeluju u programima Riječkog karnevala, koji će početi 17. januara podizanjem okrivljenog Pusta,  u organizaciji tradicijskih grupa na Pehlinu i Zametu te karnevalskih grupa na Pašcu, uz zvuke antonjskog roga, vatromet, prigodni program i tradicionalne običaje. Pozvao je na sva karnevalska događanja, posebice na izbor kraljice karnevala i primopredaju ključa grada 20. januara, kako bi se uz pjesmu i ples obilježio početak vladavine maškara, uz karnevalski slogan „Budi što želiš, dođi na Riječki karneval!“

/Hina/

Podijeli

Ostavite komentar

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.