Ispod mosta na Tari pronađen njemački tenk iz Drugog svjetskog rata

Njemacki tenk u rijeci Tari

Njemački tenk iz Drugog svjetskog rata pronađen je u Tari ispod mosta, saopštio je za Dnevne novine Goran Stanišić iz Mojkovca, vlasnik agencije za turizam koji se bavi raftingom.

Prema njegovim riječima, voda u Tari je ove godine opala, ovih dana dok smo splavarili čamci su nam često kačali za dno.

“Jedan čamac je i pocijepan pa smo sklonili kamenje i šljunak kako bi makli lim za koji se čamac zakačio. Tada smo vidjeli da je lim zapravo dio, vjerovatno, njemačkog tenka. O svemu sam obavijestio nadležne iz Nacionalnog parka Durmitor. Tenk treba izvaditi jer bi to bila i turistička atrakcija, napraviti svjedočenje o tom vremenu. Gosti iz inostranstva, koji splavare, nas pitaju zašto tenk ne izvadite. Trebalo bi i Njemačka ambasada da se uključi. Ako država nije zainteresovana za to, splavari jesu da očiste rijeku i da se tenk izvuče. Koga interesuje može sa nama splavom vidjeti tenk u rijeci”, kazao je Stanišić.

U vrijeme Drugog svjetskog rata, da bi spriječili prelazak neprijateljskih jedinica u Crnu Goru 1942. godine, partizani su srušili jedan luk mosta.

Zadatak je izveo građevinski inženjer Lazar Jauković, koji je učestvovao u izgradnji mosta.

Tada je srušena konstrukcija posljednjeg malog lučnog otvora u dužini od 44 m, dok su ostali djelovi mosta ostali neoštećeni. Jaukovića su Italijani uhvatili i strijeljali na osječini dio mosta.

Narod durmitorskog kraja, u znak sjećanja na njegovo herojsko djelo, podigao mu je spomenik u blizini mosta gdje je i sahranjen.

Poslije oslobođenja, most je saniran i svečano pušten u saobraćaj septembra 1946. godine.

2 Komentari

  1. Nije to baš tako dobri moj pobro Ing Jaukovića su ubili ČETNICI( barem stoji na spomeniku) piše STRIJELJALI OKUPATORI I DOMAĆI IZDAJNIC I- ČETNICI to sam slikao da bi pokazao jednom prijatelju koji zbori da su bili dobri i loši četnici nije istina..a to zna i ovaj doktor što ie pisao ovo…

Ostavite komentar

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.