10.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Morsko dobro: Odvoz komunalnog otpada sa područja Ade Bojane treba riješti hitno i sistemski

Ada Bojana

Povodom izjave direktora preduzeća “Komunalne djelatnosti” Ulcinj vezane za odvoz komunalnog otpada sa područja Ade Bojane, Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom Crne Gore dalo je sledeće reagovanje:

“Iz Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom Crne Gore smatramo da je problem odvoženja komunalnog otpada sa područja Ade Bojane potrebno hitno i sistemski riješiti, s toga još jednom apleujemo na sve zakupce/korisnike objekata na obalama rijeke Bojane da pristupe zaključivanju ugovora o odvozu smeća sa preduzećem “Komunalne djelatnosti Ulcinj”, na način na koji ti rade ostali građni i privredni subjekti iz Ulcinja, ali iostalih primorskih opština. Korisnici/zakupci ovih objekata su dužni i da kao poreski obveznici uredno izmiriju svoje obaveze prema nadležnim državnim organima, kao i da poštuju sve ostale odredbe sadržane u ugovoru o korišćenju morskog dobra da se isto koristi i eksploatiše u skladu sa svim pozitivno pravnim propisima koji su u neposrednoj vezi sa korišćenjem morskog dobra.

Sa druge strane dužnost lokalnog komunalnog preduzeća jeste da stvori efikasne preduslove za kvalitetno odlaganje otpada i njegovo dalje zbrinjavanje, koji ni na koji način ne bi ugrožavo mještane i turiste jednog od najatraktivnijih dijelova crnogorske obale. S toga preporučujemo komunalnom preduzeću da nastave sa odvozom komunalnog otpada sa Ade Bojane, a Javno preduzeće će im ,u domenu svojih nadležnosti, dati punu podršku da na valjan način uspiju da stvore obaveze prema korisnicima/zakupcima objekata.

Javno preduzeće ta upravljanje morskim dobrom Crne Gore zaključno sa 23. avgustom 2017. godine uplatilo je u skladu sa Zakonom o finansiranju lokalne samouprave Opštini Ulcinj ukupno 562,914,70 eura od čega 384.635,90 po osnovu zakupa kupališta, privremenih objekata i terasa, a od objekata na rijeci Bojana iznos od 176,288,80 eura. Upravo taj prihod u skladu sa Zakonom o finansiranju lokalne samouprave i u skladu sa Ugovorom  o korišćenju i namjeni prihoda od naknada za korišćenje morskog dobra zaključenog između Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom i opštine, taj je namjenjen za održavanje komunalnog reda u zoni morskog dobra” – stoji u saopštenju JP Morsko dobro.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije