Moguće uvođenje eura u Hrvatskoj

Euro

Vlada Hrvatske i Hrvatska narodna banka (HNB) procijenile su da je dobar trenutak za pokretanje postupka pristupanja eurozoni, saopštila je ministar privrede te države, Martina Dalić.

Ona je u prilog tome navela da Hrvati u najvećoj mjeri štede u eurima i da je više od 80 odsto štednih depozita u toj valuti, prenosi Capital.ba.

“Važne transakcije, kupovine nekretnina i automobila dogovaraju se u eurima. Euro već dugo živi kao dio našeg svakodnevnog života”, rekla je Dalić.

Ona je kazala da je to srednjoročni cilj, koji se ne može ostvariti preko noći, te da je HNB izradila analizu troškova i koristi od pristupanja eurozoni.

“Krajem mjeseca počeće javna rasprava o tom pitanju”, rekla je Dalić i dodala da je ulazak Hrvatske u eurozonu jedna od obaveza preuzetih prilikom pristupanja EU.

Da je strategija u vezi sa pristupanjem eurozoni pripremljena, potvrdili su hrvatskim medijima i iz HNB-a, ali se u toj instituciji nijesu izjašnjavali o godini u kojoj bi ta zemlja mogla da pređe na euro

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.