12.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Za ‘Modru špilju – Biševo’ odobreno 27 miliona kuna

Modra špilja Biševo Foto Zvonimir Barišin/HANZA MEDIA

Među sedam EU projekata vezanih uz zaštitu prirode na području Splitsko-dalmatinske županije, za koje je Javnoj ustanovi “More i krš” odobreno 99 milijuna kuna, nalaze se i projekt “Dinara” i Posjetiteljski centar “Modra špilja – Biševo”.

“Dinara” je projekt koji se odnosi na uređenje posjetiteljske infrastrukture (vidikovci, odmorišta, putokazi, markacije…) poučnih staza u dužini od 20,7 kilometara, od Ježevića do Velike Duvjakuše na temu flore i faune Dinare, s naglaskom na pravila ponašanja u svrhu protupožarne zaštite tih prostora koji su više puta pretrpjeli razorne požare. Projektom je obuhvaćeno dokumentiranje i kartiranje jama i ledenica koje prepričavaju povijest života ljudi na tim prostorima.

– Međutim, nama su naročito važni i projekti očuvanja turističkih destinacija koje su pod značajnim pritiskom turizma. Tijekom godine krenut ćemo s realizacijom projekta za otok Biševo, na kojem se nalaze dva spomenika prirode, te Paklene otoke, a nadamo se skorom rješavanju posjetiteljske infrastrukture i na Cetini – rekla je Jelena Kurtović Mrčelić, oceanografkinja i voditeljica projekata ustanove.

– Zahvaljujući projektu IMPRECO – Uspostava zajedničke strategije i najbolje prakse u cilju unaprjeđenja transnacionalne zaštite ekosustava i njihovih usluga, za koji je ustanova dobila financiranje iz međuregionalnog programa “Adrion”, procijenit ćemo vrijednost usluga ekosustava za društveno-gospodarski razvoj Paklenih otoka. Učinit ćemo to radi unaprjeđenja sustava upravljanja ovim značajnim krajobrazom, s ciljem proširenja zaštite nad podmorjem – kaže Kurtović Mrčelić.

Modra špilja Biševo Foto Zvonimir Barišin/HANZA MEDIA

Krajem 2017. stigao je i posljednji dar. Gradu Komiži i ustanovi “More i krš” odobren je projekt Posjetiteljski centar “Modra špilja – Biševo”, vrijedan 27 milijuna kuna, koji će od ove godine provoditi u suradnji s Institutom “Plavi svijet” i TZ-om grada Komiže. Uz EU fondove, realizacija projekta ne bi bila moguća bez financijske podrške Nautičkog centra Komiža i njegove direktorice Brigite Fiamengo. Rekonstrukcijom, dogradnjom i prenamjenom zapuštene zgrade stare škole na otoku Biševu u Centar za posjetitelje “Modra špilja – Biševo”, stvara se atraktivan turistički proizvod koji će privući posjetitelje Modre špilje.

Nadaleko poznata Modra špilja, naime, pod intenzivnim je pritiskom turista čiji broj iz godine u godinu raste. Ovim projektom će se odrediti dnevni broj posjetitelja koje špilja može podnijeti, a velike gužve u Mezoportu će se ublažiti stvaranjem dodatne ponude na škoju. Na prostoru čitavog otoka će se postojeći protupožarni putovi urediti kao poučno-tematske staze, obnoviti zapuštene obalne topničke bitnice na rtu Galijula u odmorišta za posjetitelje, postaviti dalekozori za promatranje strogo zaštićenih vrsta Eleonorina sokola i dobrog dupina, urediti vrh otoka Stražbenica s ružom vjetrova, koja interpretira prostor pučinskih otoka viškog arhipelaga…
U srcu otoka, unutar Centra za posjetitelje, uredit će se suvenirnica, restoran te višenamjenska dvorana za predavanja i prezentacije, koji će biti na korist lokalne zajednice. Infrastrukturni dio projekta pratit će interaktivna web-aplikacija koja će posjetitelje voditi po morskoj ruti otoka interpretirajući, među ostalim, bogato geološko naslijeđe Biševa i još mnogo toga. 

Najčitanije