Modernizuje se zadarski Pozdrav Suncu!

Pozdrav suncu – foto morski.hr

Instalacija koja je uz Morske orgulje nakon 10 godina postojanja postala, može se slobodno neskromno kazati, središnja figura turističkog Zadra, kreće u svoju prvu rekonstrukciju, vrijednu 4 milijuna kuna. Potvrdio je to za Morski.hr i pročelnik Upravnog odjela za prostorno uređenje i graditeljstvo Grada Zadra, Darko Kasap.

Djelo nagrađivanog zadarskog arhitekta Nikole Bašića projektirano da odolijeva nemilosti prirode, često je bilo u nemilosti vandala, pa je najpoznatija zadarska atrakcija sezonu nerijetko dočekivala u krnjoj funkciji od one izvorno zamišljene.

Prvi put nakon 2007. godine, čini se da Pozdrav Suncu ide u temeljitu obnovu, rekonstrukciju, pa i nadogradnju u, vjerojatno još spektakularniju i nadamo se, pametnije korištenu, bolje čuvanu i isplativu instalaciju na korist i gušte Zadrana i njihovih gostiju.

Zadar-foto Boris Kačan

DODATNE ZANIMLJIVOSTI KOJE OČEKUJU POSJETIOCE

Interakcija sistema Novog Sunca s posjetiocima

Nadogradnja sustava Instalacije je interakcija između posjetitelja i efekata na Suncu. Pojavom i kretanjem posjetitelji mijenjaju svjetlosni efekt na Suncu. Vrsta efekta će se definirati aplikacijskim programom i scenarijem. Senzori će biti postavljeni ispod ploča. Njihova funkcija je detekcija prisutnosti posjetitelja, bez obzira na dob, debljinu, visinu, meteorološke uvjete, itd. Minimalni tehnički zahtjevi su senzorska detekcija posjetitelja koji nagazi ploču u području senzora, u svim klimatskim uvjetima.

Planete

Obnova, modernizacija i nadogradnja planeta zasnivat će se na slijedećem:

  • građevinske mjere se ne mijenjaju.
  • sanirat će se oštećenja ploča i građevine,
  • odvojit će se sustav planeta od sustava Sunca. Ovim će se osigurati nezavisnost jednog od drugog sustava, odvojeno održavanje i kreiranje scenografije.
  • Aplikacijski program će omogućiti neograničen broj scenarija. U tu svrhu će planete imati svoje zasebno centralno računalo, odvojeno od Sunca. Ako se sruši sustav Sunca, jednostavno se zamijeni ovim računalom, jer efekt planeta je manje bitan atrakciji Instalacije.
  • Ugradit će se senzori pokreta u četiri velika planeta u svrhu interakcije s posjetiocima. Na malim planetima se efekt interakcije ne bi vidio. Svaki od velikih planeta će se nezavisno upravljati. Tako će se istovremeno događati četiri različita svjetlosna efekta.

/D.G./

www.morski.hr

Ostavite komentar

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.