“Les grandes plages” Srđana Vukčevića u Dubrovniku

U Umjetničkoj je galeriji otvorena je najveća ovogodišnja izložba “Les grandes plages” (“Velike plaže”) crnogorskog umjetnika s francuskom adresom Srđana Vukčevića.

Otvaranju je prisustvovao ministar kulture Crne Gore Janko Ljumović te veleposlanik Crne Gore u Hrvatskoj, Boro Vučinić. Otvarajući izložbu, dubrovački gradonačelnik Mato Franković kazao je:

– Kultura i umjetnost stvaraju mostove i spajaju narode i ta suradnja nastaje i nastajat će između nas i prijateljske nam zemlje Crne Gore, istaknuo je prvi čovjek grada.

Vukčević je zahvalio na gostoprimstvu i na srdačnom dočeku u Dubrovniku.

Dubrovačkoj je publici umjetnik predstavio koncept kuće kao umjetničkog djela, kuće u kojoj nastoji ostvariti svoju ideju o trodimenzionalnoj slici idealnog prostora u kojemu jednim konceptom total-dizajna utjelovljuje svu svoju kolekcionarsku strast. Među mnogobrojnim predmetima, takozvanim “objets trouvés”, tkaninama i namještajem u njegovoj kući na Dvoru u Herceg Novom, dominiraju francuski stilovi iz Drugog carstva i predrevolucionarnog 18. stoljeća.

Ivanović kao kustos izložbe u katalogu ističe:

– Bilo kako bilo, imaginarij Srđana Vukčevića obilježava bujanje tema i motiva uz dosljednost razvijenom stilu čiji su pomaci tijekom posljednjih tridesetak godina rafinirani i autentični. Riječ je prvenstveno o figurativnim motivima – portretima povijesnih ličnosti, koketnim damama i preozbiljnim muškarcima, vazama s cvijećem, anđelima i puttima, šalicama, čajnicima, bocama za parfeme i kutijicama, sve u rokoko i empire slogu, korpama za voće, poslužavnicima, nakitu i vrpcama, šeširima, suncobranima i haljinama fin de siècle, kupaćim kostimima, stolicama od pruća i tendama za plažu u stilu 1920-ih godina, psima, mačkama i pticama, marottima i igračkama, stolićima, stolicama i počivaljkama, maskama i drugim neobičnim predmetima. Sve ove motive objedinjuju dvije temeljne postavke koje iščitavamo i iz Srđanova stvaralaštva i iz njegove okoline i iz njega samoga – intelektualizam i nostalgija. Između ta dva pojma, koja smo prethodno spomenuli kao dualizam uma i srca, smjestio se hedonizam kao filozofsko-etičko individualističko učenje koje poistovjećuje dobro s užitkom i koje svrhu čovjekova života i djelovanja traži u senzualnim i duhovnim zadovoljstvima, piše Ivanović te dodaje:

– Srđan Vukčević umjetnik je osobite intelektualne podloge i širokog znanja koje crpi iz književnosti, kazališta, glazbe, povijesti, prirode, arhitekture, mode, mitologije, vlastitih iskustava i razgovora s drugima pa i teme njegovih slika, kao i sintagme nazivlja, odražavaju upravo te izvore – Feliks Jusupov u vrtu versajskih ruža, Igra suncem, Nosač zumbula, Napoleon III., Sobar (ukradena ogrlica), Sakralna mirisna maska, Stolica s gardenijama, Ludwig II. Bavarski, Hipnosovo jezero, Vieux Paris – Stari Pariz. Sve u Srđanovom stvaralaštvu odražava užitak. Nije to banalno zadovoljstvo posjedovanja i naslade, nego proces otkrivanja suptilne ljepote u svakom predmetu, biću i pojavi, kojemu prethodi senzibilitet izgrađen na znanju ili, ako bismo se poslužili Frommovom dijalektikom, mogli bismo reći da se njegov užitak ne ostvaruje u imanju, nego u bivanju.

Kvartet Dubrovačkog simfonijskog orkestra priredio je glazbeni dodatak otvaranju. Izložba ostaje otvorena do 27. kolovoza.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.