10.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Knjige narudžbi u hrvatskim brodogradilištima pune za sljedeće tri godine

Jedrenjak porinuće – foto Duje Klarić CROPIX
Knjige narudžbi za brodove u hrvatskim brodogradilištima pune su za sljedeće tri godine, istaknula je voditeljica odjela za prerađivačku industriju Sektora za industriju i IT Hrvatske gospodarske komore Gordana Ribarić povodom nastupa hrvatskih kompanija na Međunarodnom sajmu brodograđevne industrije Europort 2017., koji se održava u Rotterdamu.
Navela je da Hrvatska nastoji pratiti trendove u europskoj brodogradnji, koji se odnose na porast potražnje za kruzerima, a naročito za polarne ekspedicije te za offshore vjetroelektrane.
“Knjige narudžbi za brodove u hrvatskim brodogradilištima pune su za sljedeće tri godine”, rekla je Ribarić, dodavši da su se povodom sajma hrvatski izlagači upoznali s novim trendovima u nizozemskoj brodogradnji, poput sve veće uporabe plutajućih gospodarskih objekata te da je je tijekom trajanja sajma održano niz poslovnih razgovora s predstavnicima međunarodnih asocijacija i udruženja iz industrije.
Naglasila je da hrvatska brodogradnja ima dugu tradiciju i izrazito je značajna industrijska grana, visoko orijentirana na izvoz, kojasnažno utječe na trgovinsku bilancu zemlje i zaposlenost s obzirom na to da u proizvodnji i opremanju brodova sudjeluju i brojni dobavljači brodske opreme.
Pomoćnik direktora prodaje brodova tvrtke Brodosplit Dino Jugov kao trenutno novu rastuću nišu u proizvodnji brodova ističe brodove za polarne ekspedicije. Od nastupa na sajmu očekuje nove narudžbe u segmentima kruzera i ro-pax brodova, dok menadžer prodaje tvrtke Uljanik Alen Cukon očekuje nove narudžbe u segmentu proizvodnje jaružara.

“Zbog konfiguracije terena i tla brodovi jaružari su vrlo važni za Nizozemsku, koja je uz Belgiju lider u proizvodnji brodova takvog tipa. Iz razgovora s potencijalnim kupcima i brokerima očekuju se i narudžbe iz segmenta jackup platformi, offshore brodova i ro-pax brodova”, istaknuo je Cukon.

Europort je jedan od najvažnijih sajmova pomorstva i brodogradnje u Nizozemskoj, namijenjen proizvođačima proizvoda i usluga povezanih s brodogradnjom i pomorstvom.

Sajam je bijenalnog karaktera, ove se godine održava 38. put, a proizvode izlaže preko 11.000 izlagača iz 45 zemalja, od kojih je 470 stranih. Očekuje se da će sajam posjetiti preko 30.000 posjetitelja.

Na zajedničkom izložbenom prostoru HGK svoju proizvodnju predstavljaju brodogradilišta Brodosplit i Uljanik te proizvođač brodske opreme Scam Marine iz Rijeke. Proizvode su predstavili i ostali članovi Zajednice proizvođača brodske opreme pri HGK putem kataloga proizvođača brodske opreme.

Najčitanije