Katalonija: Prosperitetna, prkosna, ponosna

katalonija-karta

Domovina otprilike 7,5 miliona stanovnika koji se sve gorljivije žele odcijepiti od Madrida, Katalonija na sjeveroistoku Španjolske jedna je od najbogatijih pokrajina monarhije.

Naziv Katalonija datira iz 12. stoljeća. Njome je vladalo kraljevstvo Aragon kada je integrirana u Španjolsku u 15. stoljeću. Uživala je samoupravu i ona je uključivala i uporabu vlastitog jezika, no izgubila ju je 11. septembra 1714. kada je nakon 14 mjeseci opsade Barcelona pala u ruke španoljske vojske i taj se dan slavi kao nacionalni praznik. U doba nacionalnih pokreta u Europi u 19. stoljeću svijest o vlastitoj kulturi i katalonskom jeziku ojačala je i u Kataloniji koja je 1931. u doba republike dobila širu autonomiju te je obnovljen Generalitat de Catalunya. U Španjolskom građanskom ratu Katalonija je bila uporište otpora generalu Franciscu Francu, a upravo pod njegovom diktaturom (1939. do 1975.) izgubila je autonomiju i ponovno je stekla kada je uvedena demokracija u Španjolsku. Tada je i katalonski jezik dobio status drugog službenog jezika.

Danas je Katalonija industrijska i turistička sila, sjedište pogona za proizvodnju automobila Seat i Nissan i više od 7000 multinacionalnih kompanija, prema podacima koje je iznio Ramon Tremosa i Balcells, ekonomist i eurozastupnik  naklonjen neovisnosti te sjeveroistočne pokrajine. S 20 posto udjela u ukupnom BDP-u, iako čine samo 16 posto stanovnika monarhije, Katalonci ističu da subvencioniraju ostatak Španjolske u čiji državni proračun uplaćuje gotovo 10 milijarda eura na godinu. Potpora neovisnosti iznosila je 20 posto prije gospodarske krize 2008., ali od tada je brzo rasla i danas iznosi između 45 i 50 posto.

Mnogi Katalonci krive središnju vladu u Madridu da pogoršava njihovo otežano gospodarsko stanje mjerama štednje i oglušuje se o njihove zahtjeve za širenje autonomije.

katalonija-mars

Zagovornici neovisnosti vjeruju da će pokrajini biti bolje kao samostalnoj državi. Naprotiv, španjolski ministar gospodarstva Luis de Guindos uvjerava da će gospodarstvo neovisne Katalonije doživjeti pad od 25 do 30 posto jer je uvjeren da će postsecesionistčki status donijeti neizvjesnost na međunarodnoj sceni i uplašiti ulagače.

Prije dvije sedmice predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker rekao je da će Europska unija priznati neovisnost Katalonije samo ako se provede zakonit referendum, što prema sadašnjem španjolskom ustavu nije moguće jer se treba provesti na području cijele monarhije. Referendum je nezakonitim proglasio i Španjolski ustavni sud.

Haos u Kataloniiji: Policija gumenim mecima rastjeruje građne, ozlijeđeno više od 300 osoba

Katalonija – foto El Pais

Španjolska policija upada na birališta u Kataloniji gdje se odvija referendum o neovisnosti i plijeni glasačke kutije i biračke listiće. Na svakom biračkom mjestu stotine osoba tijelima blokira ulaz. Policija ih rastjeruje gumenim mecima i palicama ili ih odnosi kada nepomično leže na podu pružajući mirni otpor. Građani Katalonije su pozvani da glasuju na bilo kojem otvorenom biralištu ako je policija njihovo zatvorila. na biralištima nema internetske veze.  

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.