12.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Karađorđevići traže Miločer

Kraljičina plaža Miločer
Kraljičina plaža Miločer -foto Boka News
Prestolonasljednik Srbije Aleksandar Karađorđević i njegova supruga Katarina traže da im se vrati Vila Miločer, nekadašnji ljetnjikovac te kraljevske porodice, zemljište u Miločerskom parku, nekoliko vila i zemlja na kojoj je izgrađen hotel Kraljičina plaža.

Na svu tu atrktivnu imovinu 8. novembra upisana je zabilježba o postojanju restitucije u katastarsku evidenciju Upravu za nekretnine.

Sva imovinu koju potražuju srpska kraljevska dinastija je pod višedecenisjkim zakupom kompanije Adriatic propertis u vlasništvu grčkog biznismena Petrosa Statisa. Jedino na spisku nekretnina koje Karađorđevići ne potražuju je grad hotel „Sveti Stefan”.

Zabilježba restitucije u korist prestolonasljednika Aleksandra II Karađorđevića i Katarine Karađorđević de Silva pokrenute pred Komisijom za povraćaj i obeštećenje upisano je u katastarsku evidenciju u koju su „Vijesti” imale uvid.

Do sada ova imovina koja je uknjižena na hotelsku grupu „ Budvanska rivijera” i hotelsko turističko preduzeće Miločer nije imala opterećenja, niti je upisivana bilo kakva zabilježba srpske kraljevske porodice.

Princ Aleksandar II Karađorđević, Katarina Karađorđević i ostali nasljednici su preko advokata Đorđa Đurišića i Gorana Pajovića, podnijeli zahtjev 7. aprila 2005. da se vrati cjelokupna imovina Karađorđevićima u Crnoj Gori. Imovinu, pored ljetnjikovca, pomoćnih objekata i zemljišta u Miločeru, vinograda, obora, vrtova, pašnjaka u okolini, čine i plac sa rodnom kućom kralja Aleksandra na Cetinju i dvorac “Ljeskovac” na Rijeci Crnojevića…

Komisija za povraćaj i obeštećenje opštine Budva je 2007. odbila zahtjev Karađorđevića, a potom je, nakon prebacivanja nadležnosti na Regionalnu komisiju za povraćaj u Baru, ponovljena odluka budvanske komisije. Obje komisije su imale isti stav da uopšte ne postoji akt o oduzimanju, odnosno, tvrdili su da ne postoji crnogorski akt kojim je imovina oduzeta.

Karađorđevići su uložili žalbu drugostepenom organu – Ministarstvu finansija.

Karađorđevićima je imovina oduzeta 8. marta 1947. godine, odlukom tadašnjeNarodne skupštine FNRJ.

Karađorđevići su ranih tridesetih godina kupili zemlju u Miločerskom parku od starosjedioca. Kraljica Marija Karađorđević je u dvorac uložila 4,5 miliona tadašnjih dinara, a izgradnja je finansirana iz kraljevske blagajne. U ljetnjikovcu je prije nego što je ubijen boravio i njen suprug Aleksandar. Nakon Drugog svetskog rata ljetnjikovac je pretvoren u luksuzni hotel, u kome je nerijetko boravio i Josip Broz Tito.

Crnogorska Vlada atraktivni hoteslki kompeks „Sveti Stefan – Miločer” ustupa 2007. na trodecenijeski zakup kompaniji Adriatic properties

U dugoročni zakup ustupljen je grad hotela „Sveti Stefan” „Vila Miločer”, kao i hotel „Kraljičina plaža”. Skupština Crne Gore prije dvije godine je aminovala aneks ugovora po kome je produžen zakup hotela „Sveti Stefan” i „Vile Miločer” sa 30 na 42 godine. Zakup hotela „Kraljičina plaža”, takođe, je produžen sa 30 na 42 godine , dok je zemljište uz Kraljičinu plažu, gdje se planira gradnja zgrade sa apartmanina za tržište izdato na 90 godina.

Karađorđevići potražuju da im se vrati i zemljište na kome je izgrađen hotel „Kraljičina plaža”, kao i parcela na kojoj kompanija grčkog biznsimena planira da gradi depadanse sa stanovima zatržište.

Adritic properties je predao zahtjev za građevinsku dozvolu kojom traže gradnju novog hotela sa 60 soba i depadansa sa 66 apartmana, kao i rekonstrukciju pet vila. Izdavanje dozvole osporava Opština Budva koja se protivi izgradnji stanova za tržište.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije