I kapelica pretvorena u apartman!

kapelica-mater-dolorosa – apartman za iznajljivanje

Ovo je sumrak kulture našega grada. Kapelica Mater Dolorosa (Majka žalosna) u Dubrovniku, smještena uz put koji vodi prema Gimanu i Osnovnoj školi Lapad započela se afitavat (iznajmljivanje) strancima. Strašno!! Na samom putu se suše kupaće, šugamani… – napisano je u Facebook grupi Dubrovnik nekad, prenosi Du List.

Inače, riječ je o kapelici u privatnom vlasništvu, kulturnom dobru, koja je u posljednje tri godine, kada su je prethodni vlasnici prodali jer nisu imali sredstva za njeno uređenje, obnovljena i očito stavljena u funkciju, ali za stanovanje, odnosno kako tvrde u grupi ‘Dubrovnik nekad’ za afitavanje.

Prije tri godine, na stranici Geni.com, pronašli smo podatak kako se u spisima starog župnog arhiva na Mihajlu, u parokijalnim uputama iz 1882. godine „Istruzioni pel parrocco di Gravosa“ Sv.Fa-64 navodi kao otvorena (aperta) “Capela Mater Dolorosa di propriete Amerling a Lapad. Dalje se sitiče kako se crkvica spominje i u zapisima iz lapadske prošlosti Luka Bradarića: ‘U 19. stoljeću, na posjedu Amerling, prije Pitarević spominje se crkvica ‘aperta Capella Mater Dolorosa di proprieta Amerling a Lapad 1880.’.

U prošlom stoljeću istu crkvicu spominju na zemljištu obitelji Rašica kao crkvicu sv. Marko. Crkvica je jednostavno građena od nepravilnog kamena. Okrenuta je jugu, ima dvoja ulazna vrata, a iznad vrata je Kristov monogram i jednolični zvonik na oširokom kamenom postamentu.

Ostavite komentar

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.