16.8 C
Kotor

Slušaj online radio

JP NPCG produžilo ugovor o zakupu Solane

Ulcinj solana
Ulcinj solana

Javno preduzeće za nacionalne parkove Crne Gore i AD Solana „Bajo Sekulić“ u stečaju iz Ulcinja, u srijedu, 23. avgusta 2017. godine, zaključili aneks Ugovora o zakupu, kojim se produžava Ugovor na period od godinu dana.

Aneks Ugovora o zakupu potpisali su direktor JP NPCG Elvir Klica i stečajni upravnik Solane AD „Bajo Sekulić“ u stečaju Žarko Ostojić.

Javno preduzeće za nacionalne parkove Crne Gore je počev od 24.08.2015. godine zakupac cjelokupne pokretne i nepokretne imovine privrednog društva AD Solana „Bajo Sekulić“.

Osnovna uloga JPNPCG kada je riječ o prostoru solane je zaštita biodiverziteta. Od avgusta 2015. godine od kad je JP preuzelo upravljanje ovim područjem, pokrenute su brojne aktivnosti za zaštitu biodiverziteta na području solane. U cilju zaštite i očuvanja Solane, JPNPCG je ovim prostorom upravljalo u skladu sa Programima rada za Solanu koji su rađeni na bazi iskustava NPCG na zaštiti prirode, kao i finansijskih mogućnosti.

Solana Ulcinj

„Nakon potpisivanja Aneksa Ugovora o zakupu, 23. avgusta ove godine, JPNPCG će nastaviti aktivnosti na zaštiti biodiverziteta ovog područja, te aktivnosti na obezbjeđivanju fizičke i tehničke zaštite imovine i sprječavanju vršenja protivpravnih radnji“, kazao je Klica i istakao da je u toku priprema Nacrta Programa rada za Solanu za naredni jednogodišnji period koji će JPNPCG dostaviti Upravnom odboru JPNPCG i članovima Savjetodavnog tijela, na uvid i razmatranje.

Imajući u vidu neophodnost kontinuiranog informisanja, JPNPCG će i u narednom periodu  nastaviti sa blagovremenim informisanjem članova Savjetodavnog tijela i zainteresovane javnosti o aktivnostima koje JPNPCG preduzima u cilju unaprjeđenja biodiverziteta.

JPNPCG je 04.08.2017. godine obavjestilo Privredni sud i stečajnog upravnika da je zainteresovano za nastavak zakupa, a u svrhu već započetih aktivnosti koje se odnose na održavanje i unaprjeđivanje uspostavljenog ekosistema u zakupljenom području. Uzimajući u obzir da je JP NPCG u isteklom periodu zakupa savjesno čuvalo i održavalo imovinu, stečajni upravnik je donio Odluku da se aneksira Ugovor o zakupu na period od još jedne godine, počev od 23.08.2017. godine.

Podsjećamo da je Savjetodavno tijelo formirano oktobra 2015. godine u cilju transparentnosti rada JPNPCG u upravljanju aktivnostima na Solani. Članovi Savjetodavnog tijela su, pored predstavnika JPNPCG, predstavnici Ministarstva održivog razvoja i turizma, Agencije za zaštitu životne sredine, Opštine Ulcinj, TO Ulcinj, te dvije NVO iz Ulcinja „Zeleni korak“ i „Dr Martin Šnajder Jakobi“, kaže se u saopštenju JP NPCG .

Najčitanije