15 C
Kotor

Slušaj online radio

Izrađena specifikacija za oznaku izvornosti Dalmatinska janjetina

Izrađena specifikacija za oznaku izvornosti Dalmatinska janjetina

U šibenskoj Gradskoj knjižnici održana je u utorak prezentacija projekta “Dalmatinska janjetina”, a šibensko-kninski župan predao je Udruzi uzgajivača ovaca i koza Dalmacije specifikaciju za registraciju oznake izvornosti proizvoda autohtone pasmine ovce pramenke.

Projekt “Dalmatinska janjetina” okupio je uzgajivače stočare iz tri dalmatinske županije koji se bave uzgojem autohtone pasmine ovce pramenke u Udrugu uzgajivača ovaca i koza Dalmacije, koja će biti nositelj postupka ishodovanja zaštite oznakom izvornosti na nacionalnoj i na razini Europske unije.

Izradu specifikacije i dokumentacije financirale su Šibensko-kninska, Splitsko-dalmatinska i Zadarska županija, a župan Pauk naglasio je na prezentaciji kako će oznaka izvornosti spriječiti da se pod nazivom “Dalmatinska janjetina” prodaje meso koje nije uzgojeno u Dalmaciji.

O posebnostima dalmatinske janjetine govorila je Marina Krvavica, docentica na kninskom Veleučilištu Marko Marulić, koja je vodila projekt specifikacije i izrade prateće dokumentacije potrebne za postupak dobivanja oznake izvornosti proizvoda ‘Dalmatinska janjetina’, janjećeg mesa pasmine ovce pramenke.

Dalmatinska pramenka autohtona ovca koja u Dalmaciji obitava tisuće godina

“U istraživanju smo nesporno dokazali da je dalmatinska pramenka autohtona ovca koja obitava na području Dalmacije i to ne stotinama, nego tisućama godina, te da se ona prilagođavala surovim uvjetima krša. Isto tako smo dokazali da su dalmatinski pašnjaci, pogotovo pašnjaci Dalmatinske zagore atipični ovčji pašnjaci, što znači da je florni sastav takav da su biljke zeljaste i polegle po tlu jer je ovca tu pasla i hodala tisućama godina. Okoliš se prilagođavao ovci, a ovca okolišu”, naglasila je Marina Krvavica.

janjetina s ražnja

Podsjetila je da je Dalmacija je jedna od najbogatijih poručja u Europi što se tiče biljnih vrsta i baš zato je naša janjetina tako posebna.

“U Dalmaciji ima više od 3,5 tisuće biljnih vrsta, od čega čak sedam posto endemskih, a velika je zastupljenost ljekovitih biljaka koje su bogate aromatičnim spojevima i antioksidansima. Takav florni sastav, što smo dokazali kemijskim analizama, utječe na kemijski sastav mesa.
Jedan od najizravnijih dokaza da je ‘dalmatinska janjetina’ doista specifična, što mi odavno znamo, ali nismo mogli objasniti, je zbog hlapljivih tvari kojih u dalmatinskoj janjetini ima puno više nego u ostalim vrstama janjetina, na primjer ličke, creske ili kupreške. To utječe na blagi miris i okus ‘dalmatinske janjetine’, po kojem je ona posebna”, kazala je Krvavica na prezentaciji te ponudila i definiciju ‘dalmatinske janjetine’:

“Dalmatinska janjetina je meso janjadi hrvatske izvorne pasmine ovaca dalmatinske pramenke, ojanjene, uzgajane i zaklane isključivo na definiranom području koja se kolje u dobi od 70 do 130 dana kada dosegne tjelesnu masu od 15 do 28 kilograma”, dodala je.

Projekt ‘ Dalmatinska janjetina’ za jačanje razvoja ovčarstva

Šibensko-kninski župan Pauk predao je specifikaciju proizvoda Udruzi uzgajivača ovaca i koza Dalmacije,

“Znamo da se pod dalmatinskom janjetinom prodavalo svašta, pa čak i uvozna janjetina, a ovim projektom tome se nadamo stati na kraj. Izrada specifikacije uključila je zadane parametre koje meso mora zadovoljiti da bi dobilo oznaku ‘dalmatinska janjetina’. Cilj ovog projekta je ojačati razvoj ovčarstva i zato ćemo mi cijelo vrijeme pratiti rad udruge i biti im potpora”, izjavio je župan nakon prezentacije.

/Hina/

Najčitanije