12.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Izložba o podvodnoj arheologiji Jadrana u Trstu

Trst izložba

Zahvaljujući zajedničkom doprinosu talijanskih, hrvatskih, slovenskih i crnogorskih muzeja izložba “U moru intimnosti – podvodna arheologija priča priču Jadrana” bit će predstavljena u nedjelju u Trstu u prostoru Salone degli Incanti – ex Pescheria.

Više od 60 ustanova, 50 znanstvenika i 2000 četvornih metara izložbenog prostora posjetiteljima će ispričati nepoznate priče iz povijest Jadranskog mora, najavljuju iz Ministarstva kulture Hrvatske ističući da javnost prvi put dobiva pregled umjetničkih djela i predmeta svakodnevne uporabe, roba i opreme nađenih na brodovima u Jadranu kroz gotovo tisuću nalaza s podvodnih lokacija. Hrvatska je u postavu izložbe zastupljena je s 304 posuđena djela iz ukupno 16 ustanova.

Prema riječima autora izložbe, Salone degli Incanti u Trstu pretvorit će se u morski krajolik koji će prikazati kulturne razmjene, trgovinu i priče o ljudima koji su plovili ovim „intimnim morem“ kako su ga nazivaju. Zahvaljujući otkrivanju podvodne baštine, posjetitelje će se povesti na plovidbu Jadranskim morem i otkrivanje njegovih ruta i preplovljavanja. Ova je izložba također arheološki istraživački i vrijednosni laboratorij za široku publiku, a ne samo za istraživače, čiji je cilj oživljavanje ponekad zaboravljenog blaga ‒ podvodne baštine.

Trst izložba

Izložbu organizuje Autonomna pokrajina Friuli Venezia Giulia, Regionalni ured za kulturnu baštinu pokrajine Friuli Venezia Giulia, Ured za kulturu Grada Trsta, u suradnji s Odsjekom za arheologiju, umjetnost i krajolik pokrajine Friuli Venezia Giulia, Muzejskim centrom pokrajine Friuli Venezia Giulia, Savezom za podvodnu arheologiju, Hrvatskim restauratorskim zavodom, Međunarodnim centrom za podvodnu arheologiju u Zadru te pod pokroviteljstvom talijanskog Ministarstva kulturnih dobara i aktivnosti i turizma, hrvatskog Ministarstva kulture, slovenskog Ministarstva kulture, hrvatskog Ministarstva turizma i Promoturismo Fvg, a uz potporu Fondacije CRTrieste.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije