11.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Izložba „Plovidba i ribolov na Skadarskom jezeru“

Sa otvaranja izlozbe Foto Srdjan Adzic

Izložba „Plovidba i ribolov na Skadarskom jezeru“ u organizaciji JP Nacionalni parkovi Crne Gore i JP Kulturnog centra Bara, povodom Noći muzeja, otvorena je u četvrtak, 18. maja, u Zavičajnom muzeju Bara – Dvorcu kralja Nikole.

Izložbu je otvorio Milun Lutovac, upravnik Umjetničke galerije Velimir A. Leković iz Bara koji je tom prilikom istakao da je kulturno-istorijska prošlost Skadarskog jezera veoma bogata i nedovoljno istražena i da se mora proučavati i valorizovati.

Cilj izložbe bio je da se zainteresovanoj javnosti skrene pažnja na čitav vijek skoro zaboravljene redovne plovidbe Skadarskim jezerom i prikažu tradicionalna ribolovna sredstva, koja polako nestaju iz upotrebe.

Na otvaranju događaja, ispred Javnog preduzeća za nacionalne parkove Crne Gore, govorile su Azra Vuković direktorica i Radmila Adžić autorka izložbe i stručna saradnica za kulturno-istorijsko nasljeđe u JPNPCG.

„Nacionalni parkovi, pored izuzetnih prirodnih i ambijentalnih vrijednosti, imaju i veliki istorijski i kulturni značaj, među kojima se posebno izdvaja Skadarsko jezero, istakla je Vuković. U tom smislu, od velikog je značaja organizovanje ovakvih i sličnih događaja kojima NPCG promovišu bogato kulturno-istorijsko nasljeđe zaštićenih prostora.

„Večerašnja izložba jedan je od dobrih povoda da se podsjetimo kako se nekada na ovim prostorima razvijala plovidba i obavljao tradicionalni ribolov, kako se pravio čun, kako su nastajale prve lađe, jahte i parobrodi, i kako se ovdje odvijao život. Izložba Plovidba i ribolov na Skadarskom jezeru je, zapravo, priča o nama, o našoj istoriji i kulturi, o našem kulturnom i istorijskom nasljeđu”. Ona je takođe podsjetila da je Javno preduzeće za nacionalne parkove Crne Gore na konkursu Ministarstva održivog razvoja i turizma Sva čuda Crne Gore dobilo prvu nagradu u „B“ kategoriji za projekat Valorizacije potopljenog parobroda Skenderbeg. U cilju prezentovanja istorijata i razvoja plovidbe i tradicionalnog ribolova na Skadarskom jezeru, Nacionalni parkovi Crne Gore su štampali prigodan katalog i u saradnji sa Kulturnim centrom Bara organizovali izložbu.

Tradicionalni skadarski čun

Osim raznovrsnosti prirodnih potencijala, kulturno-istorijska prošlost nacionalnih parkova Crne Gore ima poseban značaj. NPCG kako samostalno tako i u saradnji sa drugim institucijama realizuju projekte na zaštiti, očuvanju i promociji materijalnog i nematerijalnog nasljeđa.

Plovidba i ribolov neraskidivo su vezani za Skadarsko jezero od njihovog nastanka do danas i zbog svoje primjene i potreba postal su sastavni dio života ovdašnjeg stanovništva.

„Tragajući za starim fotografijama brodova koji su nekada plovili po Jezeru, po državnim i privatnim zbirkama, prikpljen je vrijedan materijal, koji je duže vremena čekao priliku da se pretoči u katalošku i izložbenu prezentaciju”, kazala je u svom obraćanju Radmila Adžić, autorka izložbe“.

„Izložba uz prateći katalog“, dodala je ona, „prezentuje istorijat brodarstva i ribolova sa brojnim fotografijama i eksponatima. Fotografski vremeplov plovidbe počinje prikazom liburne, ratne lađe iz II vijeka p.n.e. na novcu ilirskog kralja Gencija i tradicionalnim plovilima, skadarskom lađom i čunom. Potom se nižu razni parobrodi, jahte i motorni brodovi, u periodu od kraja XIX do početka osamdesetih godina XX vijeka, kada se osnivaju i smjenjuju osam brodarskih društava, koja su imali svoje plovne objekte na ustaljenim relacijama po jezeru“.

U okviru sinoćnjeg programa prikazana je vještina pletenja ribarske mreže koju je izveo četrnaestogodišnji Petar Ulićević, učenik osmog razreda iz Vranjine koji je ovaj zanat naučio od oca, zaposlenog u NP Skadarsko jezero. U muzičkom dijelu programa učestvovali su kamerni duo Igor Pejović violina i Dino Beharović harmonika, dok su članovi KUD Rumija iz Bara u tradicionalnoj crnogorskoj nošnji uljepšali skup.

Izložba će biti otvorena do 28. maja 2017. godine.

 

Najčitanije