20.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Na Ivanici: Moderan granični prelaz 2017. godine

GP Ivanica
GP Ivanica

Vlada Federacije BiH riješila je problem oko ekproprijacije parcele zemljišta na Ivanici za izgradnju novog graničnog prelaza što će omogućiti da od naredne godine Trebinje i Dubrovnik budu povezani novim graničnim prelazom u skladu sa EU standardima na BH strani, javlja portal Klix.ba

„Vlada FBiH je riješila zakonski problem u vezi s ekspropiracijom zemljišta i u maju ove godine je donijela izmjene i dopune Zakona o ekspropriraciji, koji sada pod posebnim uslovima praktično omogućuje da se uđe u posjed i da se u sudskom postupku rješava nadoknada za određenu parcelu, za koju se ne može postići dogovor“, navode iz UIO BiH prenosi Klix.ba.

Kako se navodi UIO je raspisala međunarodni tender, a odabir izvođača se očekuje početkom 2017. godine, do početka građevinske sezone. Radovi bi trajali 180 kalendarskih dana, a procijenjena vrijednost je dva miliona KM. Prelaz bi imao četiri saobraćajne trake ( dva ulaz i dva izlaz), svu potrebnu infrastrukturu, što bi svakako ubrzalo protok roba i putnika.

Iako je najavljeno da će ovaj proces okončati višesatno čekanje na granici, koje je posljednjih godina kulminiralo i umnogome otežava komunikaciju između Trebinja i Dubrovnika u periodu ljetne sezone, po najavljenim rokovima čini se izvjesno da bi sljedeća sezona mogla izgledati i gore nego prethodne, ako se uvaži da će izbor izvođača biti okončan do početka građevinske sezone a rok za radove je 180 dana. Po prostoj računici teško da će novi granični prelaz svjetlo dana ugledati prije jeseni.

Iako je najavljena gradnja, nema konkretne vremenske odrednice kada će biti urađen prelaz na hrvatskoj strani, gdje i jeste ključ velikih gužvi s obzirom na pooštrenu EU kontrolu putnika.

Kada je riječ o graničnim prijelazima s Hrvatskom u razdoblju između 2017. i 2019. godine, planirana je i izgradnja graničnog prijelaza Užljebić i njegova vrijednost je 700.000 KM. Za izgradnju graničnog prelaza Čepikuće UIO BiH je planirala 300.000 KM, a za izgradnju prelaza Orahov Do planirano je 200.000 KM.

 

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije