8.7 C
Kotor

Slušaj online radio

Istra: Uništit će se 11,3 hektara vinograda zbog…

Američki cvrčak
Zbog štete koje je zlatna žutica vinove loze prouzročila u vinogradima diljem Hrvatske i zbog opasnosti od daljeg širenja bolesti u nezaražena područja, Ministarstvo poljoprivrede je donijelo Akcijski plan za suzbijanje i sprječavanje širenja zlatne žutice vinove loze za 2017., izvijestili su u subotu iz Ministarstva, naglasivši da se krčenje zaraženih vinograda i podizanje novih nasada može financirati iz EU fondova.
Do sredine septembra ove godine u 16 županija stručnjaci Zavoda za zaštitu bilje pregledali su ukupno 245,50 hektara poljoprivrednog zemljišta, zeli su 180 uzoraka te postavili 306 mamaca/klopki za praćenje američkog cvrčka koji prenosi zlatnu žuticu.
Prema rezultatima laboratorijskih analiza uzetih uzoraka, pozitivni nalazi su potvrđeni u Koprivničko-križevačkoj, Virovitičko-podravskoj, Krapinsko-zagorskoj, Varaždinskoj, Međimurskoj, Zagrebačkoj i Istarskoj županiji. U postupku je utvrđivanje stupnja zaraženosti vinograda na temelju kojega će se donijeti rješenja o djelomičnom ili potpunom krčenju vinograda, ističe se u priopćenju Ministarstva.
Za sada je donijeta djelomična procjena u Istarskoj županiji gdje će na temelju iste biti izdana rješenja za krčenje 11,3 ha zaraženih vinograda.

Najčitanije