8.7 C
Kotor

Slušaj online radio

Hrvatske autoceste apeluju na vozače da na put ne kreću bez adekvatne zimske opreme

Bura – Slobodna Dalmacija

Zbog početka zimskih uslova na autocestama, Hrvatske autoceste (HAC) apelovale su u ponedjeljak na sve vozače da na put ne kreću bez adekvatne zimske opreme, bez obzira što zakonska obveza upotrebe zimske opreme na zimskim dionicama autocesta stupa na snagu tek od srijede, 15. novembra.

Iz HAC-a savjetuju vozače da prilagode brzinu i način vožnje uslovima na cestama, održavaju sigurnosni razmak između vozila te da na put ne kreću bez zimske opreme. Na pojedinim cestama vozi se dodatno usporeno, zbog vozila zimske službe koja se kreću sporije, pa vozače mole za strpljenje i razumijevanje.

Snijeg pada i u Lici, od dionice Bosiljeva do Perušića. Na dionici nema vjetra, cesta je posoljena i očišćena te prohodna.

Zbog olujne bure na autocesti A1 Zagreb – Split, zatvorena je dionica između čvorova Posedarje i Svetog Roka za sve skupine vozila.

Kako javlja HAK, zbog vjetra i valvitosti mora trenutno su u prekidu trajektne linije Brestova – Porozina, Stinica – Mišnjak, Lopar-Valbiska, Prizna – Žigljen, Zadar-Ist-Olib-Silba-Premuda, Zadar-Rivanj-Sestrunj-Zverinac-Molat, Split – Vela Luka, Dubrovnik – Lopud-Suđurađ, brodske linije Mali Lošinj – Unije – Susak i Zadar – Preko i katamaranske linije Rijeka – Rab – Novalja, Mali Lošinj – Rijeka, Split-Hvar-Vela Luka-Ubli, Split-Hvar-Korčula, Vis – Split – Vis.

Pod zimskom opremom podrazumijevaju se zimske gume na svim kotačima ili ljetne gume s najmanjom dubinom profila od 4 milimetra i s lancima za snijeg pripravnim za postavljanje na pogonske kotače.

Pod zimske dionice ne spada dionica od čvora Maslenica do čvora Ploče na A1 te Istarski ipsilon.

 

Najčitanije