20.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Hrvatska prvak svijeta

Hrvatska prvak svijeta u vaterpolu 2017.

Hrvatska muška vaterpolska reprezentacija osvojila je naslov svjetskog prvaka nakon što je u finalu SP-a u Budimpešti svladala domaćina Mađarsku sa 8-6 (4-0, 0-2, 2-2, 2-2).

Tri gola za Hrvatsku postigao je Sandro Sukno, dva Javier Garcia, a po jednoga Marko Macan, Luka Lončar i Maro Joković. Za Mađarsku je tri gola postigao Marton Vamos, a po jednoga Bela Torok, Kristian Peter Hanhercz i Balasz Erdelyi.

Za Hrvatsku je to drugi naslov u povijesti, točno 10 godina nakon Melbournea 2007. kada je u finalu također svladala Mađarsku.

Ovo je šesta uzastopna medalja za Hrvatsku na svjetskim prvenstvima, uz zlata iz Melbournea i Budimpešte, “barakude” su osvojile i tri uzastopne bronce (Rim 2009, Šangaj 2011, Barcelona 2013) dok je prije dvije godine u Kazanu osvojila srebro.

Brončanu medalju osvojila je Srbija koja je u susretu za treće mjesto svladala Grčku sa 11-8 (5-3, 2-1, 3-3, 1-1).

Sukno: Pobijedili smo sve najbolje momčadi na svijetu

Kapetan hrvatske vaterpolske reprezentacije Sandro Sukno bio je najbolji igrač finalnog dvoboja Svjetskog prvenstva u Budimpešti u kojemu je postigao tri pogotka za 8-6 pobjedu protiv domaćina Mađarske i tako na najbolji način okrunio sjajan turnir, a odmah po završetku utakmice izjavio je za Hrvatsku televiziju kako je ključ uspjeha bila velika želja za uspjehom njegove momčadi.

“Nismo ni mi trenutačno još svjesni što smo napravili. Ovo je bio možda i najteži turnir u mojoj karijeri. Pobijedili smo de facto sve najbolje momčadi na svijetu. Uspjeli smo i sada idemo uživati. Hvala na podršci, vidjeli smo da je čitava Hrvatska iza nas i to nam je dalo dodatnu snagu. Pobijedili smo Mađare pred 10.000 njihovih navijača. Ponosan sam na čitavu momčad i na stručni stožer. Stvarno je bilo divota igrati ovaj turnir. Bili smo fokusirani, znali smo što možemo i što želimo i uspjeli smo to pokazati u bazenu što je najbitnije”, rekao je Sukno.

Sa Suknom se složio i izbornik Ivica Tucak.

“Nakon srebra dolazi zlato, to valjda tako treba ići. Zahvalio bih se ovim predivnim momcima koji su ostavili srce u bazenu i večeras i tijekom čitavog turnira. Sretan sam što sam trener ove reprezentacije. Zahvaljujem se i svim svojim suradnicima bez kojim ne bih mogao doći do ovoga. Osjetili smo zaista da je cijela Hrvatska uz nas i rekli smo da smo ovdje došli po zlato. U finalu je bila izuzetno teška utakmica, išli smo gore pa dole, ali na kraju se pokazala naša psihološka stabilnost koju smo imali tijekom čitavog turnira. Fizički smo bili izuzetno spremni, ali najvažnije je bilo da smo ovo silno, silno željeli”, kazao je Tucak.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije